Denis Agović ispisuje historiju košarke: Prvi igrač sa cerebralnom paralizom koji će se takmičiti

0
Radiosarajevo.ba
Denis Agović ispisuje historiju košarke: Prvi igrač sa cerebralnom paralizom koji će se takmičiti
Foto: Screenshot/Youtube / Denis Agović

Bosna i Hercegovina u svojoj bogatoj sportskoj historiji ima niz košarkaša, koji su ostavili dubok trag u Europi i svijetu, a od prije nekoliko dana na svjetsku košarkašku mapu upisat će se još jedan Bosanac i Hercegovac.

Njegovo ime je Denis Agović i predstavljat će našu zemlju na Masters turniru u Amsterdamu, koji se održava u sklopu Svjetske ture u 3×3 basket (Fiba 3×3 world tour).

Njegov nastup sam po sebi ne bi bio toliko poseban, da se ne radi o košarkašu s cerebralnom paralizom i on će biti sudionik Mastersa kao prvi profesionalni igrač s invaliditetom u seniorskoj košarci, pod okriljem svjetske košarkaške federacije u historiji košarke.

Koliko košta život: Teška stvarnost onkoloških pacijenata bez pristupa citostaticima

Koliko košta život: Teška stvarnost onkoloških pacijenata bez pristupa citostaticima

"Na poziv organizatora turnira i svjetske košarkaške federacije uzeti ću učešće u dijelu turnira u šutiranju trojki."

Maurice Lacroix Shootout kako je službeni naziv ovog dijela natjecanja koncipiran je u dvije faze i traje 2 dana. U prvoj fazi (polufinale) moguća je prijava 12 natjecatelja (svaka ekipa sudionika na turniru ima pravo na prijavu jednog svog člana za ovaj dio turnira. U polufinalnoj fazi prijavljeni natjecatelji igraju ukupno 10 lopti po 5 sa dvije krilne pozicije (popularnih 45 stepeni) a za šutiranje tih 10 lopti svaki takmikčar ima 30 sekundi vremena). U finale turnira prolaze najbolja 4 takmičara po rezultatu iz polufinala.

Četvrti Telemach Sarajevo Cup: Trofeji za KK Podgorica, KK Marsonia i KK Mladost Zemun

Četvrti Telemach Sarajevo Cup: Trofeji za KK Podgorica, KK Marsonia i KK Mladost Zemun

U finalnom dijelu turnira najbolja 4 takmičara imaju priliku za udarac 18 lopti (2 puta krilne pozicije, trojka na vrhu kapice po 5 lopti i 3 lopte sa 3×3 loga, koji se nalazi na daljini od 8,5 metara.) Posljednje 3 lopte svaka vrijedi. Dva poena, dok sve ostale kako u polufinalu tako i u finalu vrijede 1 poen. Takmičari za tih 18 lopti imaju vrijeme od 45 sekundi. Naslov pobjednika košarkaša odnosi s najboljim rezultatom.

U polufinalu pod zastavom Bosne i Hercegovine naći će se i ime Denis Agović, osoba s invaliditetom, cerebralac košarkaš, koji je svoje snove počeo sanjati na improviziranom košu na vratima dnevnog boravka svoje kuće iz borbe protiv najvećeg protivnika, a to je život s invaliditetom, koji je pobijedio upravo zahvaljujući želji da ovu prelijepu igru ​​pod obručima igra baš onako kako treba… sportski, predano, historijski… šampionski.

"Predstavljati svoju prelijepu zemlju Bosnu i Hercegovinu, s prefiksom profesionalnog košarkaša je ostvarenje sna koje je bio u domeni nemogućeg. Zato ću 12. oktobra u 10.40 sati na terenu izaći ponosno, s jasnim ciljem u borbi za plasman u finale, uživajući u A možda dan poslije, negdje oko 13 sati i 40 minuta rečenica s početka ove priče bude glasila: "Bosno i Hercegovino dobila si šampiona… Svjetskog šampiona!", optimističan je Agović, koji se već godinama sprema za ovaj trenutak, piše Sport Centar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije