Alen Smailagić napustio Srbiju zbog prijetnji i pokušaja iznude 525.000 dolara

1
Radiosarajevo.ba
Alen Smailagić napustio Srbiju zbog prijetnji i pokušaja iznude 525.000 dolara
Foto: ABA Leauge / Alen Smailagić

Alen Smailagić, doskorašnji košarkaš Partizana, u intervju za BasketNews rekao je da je otišao iz Srbije "jer se u njoj dešavaju razne stvari". Navijači su pomislili na različite stvari, on nije dalje o tome govorio, ali izgleda da istina izlazi na vidjelo.

Prema saznanjima portala Nova.rs, od Smailagića su D. B. (40) iz Beograda i Z. Š. (51) iz Beograda pokušali da iznude velike svote novca.

Protiv njih je košarkašev pravni tim podnio tužbu, u kojoj je navedeno da su ga prvo doveli u zabludu, a zatim preko privrednog društva Beko Basketball Kotež d.o.o. potraživali da uplati 525.000 dolara (926.257 KM) za prelazak u Golden State Warriorse.

Dragan Bursać: Banja Luka sa Tvrtkom Kotromanićem postaje istinski bosanski grad!

Dragan Bursać: Banja Luka sa Tvrtkom Kotromanićem postaje istinski bosanski grad!

On nikada nije nastupao za to privredno društvo, već za klub iz Koteža koji se zove Beko, za šta postoje dokazi.

Tako su advokati koje je igrač angažovao podnijeli tužbu zbog krivičnog djela prevara i zloupotreba položaja odgovornih lica.

Sramotno: Bivši Zmaj ušao u politiku i pridružio se četničkom pokretu

Sramotno: Bivši Zmaj ušao u politiku i pridružio se četničkom pokretu

"I Smailagić se po završetku sezone vratio 2019. u Beograd, te lažnim prikazivanjem činjenica i dovođenjem u zabludu zaključio ugovor sa privrednim društvom Beko Basketball Kotež, osnovanim samo dva mjeseca ranije, 18. februara 2019. Sporni ugovor bio je zaključen na četiri godine, te istog dana i raskinut kako prema igraču ne bilo bilo obaveza, a od njega ostala potraživanja, dodaje se u prijavi. Prevarne namjere i dovođenje u zabludu dovele su do toga da su kasnije tuženi Smailagića tužili za neisplaćene obaveze, u vrijednosti od 32.824.967 miliona dinara, nakon čega su Alenovi pravni zastupnici 2. januara 2022. odgovorili na tužbu iz 2021. sa zahtjevom da se osporava u cijelosti, u pogledu osnova i visine - navodi pomenuti portal i dodaje:

"Zatim su igračevi pravni zastupnici u augustu 2022. godine podnijeli krivične prijave u kojima se ističe kako je sasvim jasno da Smailagić, da nije bio doveden i održavan u zabludi od strane onih u koje je u to vrijeme, i on i njegova porodica, imao neograničeno povjerenje, takav ugovor ne bi ni zaključio. Pomenutim ugovorom se prelazak Smailagića u Golden State, bez ikakvog pravnog osnova, uslovljava plaćanjem obeštećenja od čak 525.000 dolara privrednom društvu osnovanom četiri meseca prije, očigledno sa jedinim ciljem a to je protivpravno sticanje imovinske koristi, navodi se između ostalog u krivičnoj prijavi. Na kraju, Smailagić nikad nije bio igrač privrednog društva Beko Basketball Kotež d.o.o. nego KK Beko, doveden je i održavan u zabludi, te je uz ostale pravne propise i zakone sporni ugovor apsolutno ništavan – navodi se u dokumentima u koje je Nova.rs ekskluzivno imala uvid, te se ističe kako tužbeni zahtjev prema igraču nema pravni osnov i ne proizvodi pravno dejstvo.

Skandal u Beogradu, oglasila se Crvena zvezda: Ovo prevazilazi granice normalnog

Skandal u Beogradu, oglasila se Crvena zvezda: Ovo prevazilazi granice normalnog

Isti medij prenosi da je košarkaš bio pod prijetnjom u tom periodu.

"Tuženi su od Smailagića pritiscima i pretnjama, što takođe piše u pomenutim dokumentima, pokušavali da naplate pomenutih 525.000 dolara u svrhu navodne obaveze prema ugovoru koji je potpisao nakon što je opisanim prevarnim radnjama doveden i održavan u zabludi.

Alen je ovog ljeta dres Partizana zamijenio Žalgirisovim, a nedavno je govorio o tome zašto je odlučio da ode iz srbijanske košarke, međutim, kako je samo nešto napomenuo, niko nije razumio o čemu se radi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije