Prošla su tri desetljeća od smrti Ayrtona Senne, fanovi odali počast neprežaljenom prvaku

0
Hina
Prošla su tri desetljeća od smrti Ayrtona Senne, fanovi odali počast neprežaljenom prvaku
Foto: McLaren / Ayrton Senna

Ljubitelji moto utrka i političari okupili su se u srijedu na italijanskoj stazi Imola kako bi odali počast trostrukom svjetskom prvaku Ayrtonu Senni koji je poginuo u nesreći pri velikoj brzini prije 30 godina tokom Velike nagrade San Marina.

Navijači noseći brazilsku zastavu prošetali su stazom prije nego što je održana minuta šutnje u 14.17 sati na kobnoj krivini Tamburello kako bi se obilježilo vrijeme nesreće koja je harizmatičnog Brazilca stajala života u dobi od samo 34 godine.

"Senna je bio vrlo važna osoba za sve Brazilce, vrlo skromna osoba, vrlo posvećena s velikim vrijednostima koja nas je naučila sjajnim lekcijama", rekla je Renata Ewbank, Sennina obožavateljica iz Brazila."I danas nam jako nedostaje", dodala je.

Poznati modni brend proglasio bankrot

Poznati modni brend proglasio bankrot

Navijači su se prisjetili i Austrijanca Rolanda Ratzenbergera koji je dan prije pogibije Senne nastradao u Imoli nakon nesreće u kvalifikacijama. Ayrton Senna nosio austrijsku zastavu u svom bolidu u čast Rolandu Ratzenbergeru. Smrtonosni vikend 1994. godine pokrenuo je veliku promjenu sigurnosnih pravila, promijenivši zauvijek Formulu 1.

Bruno Senna, sestrić prvaka i bivši vozač F1, bio je među okupljenima, zajedno s Ratzenbergerovim roditeljima, kao i italijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani, kao i njegovi brazilski i austrijski kolege Mauro Vieira i Alexander Schallenberg.

Cvijeće je položeno na Tamburello nakon minute šutnje, a obožavatelji i zaštitari su pljeskali. Šalovi, cvijeće i svijeće stavljeni su i na kip Senne u Imoli.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije