Propust Hamiltonovog tima: Kako je plastična ploča uništila napredak Mercedesa u SAD

0
Radiosarajevo.ba
Propust Hamiltonovog tima: Kako je plastična ploča uništila napredak Mercedesa u SAD
Foto: Daimler / Lewis Hamilton

Lewis Hamilton pretrpio je težak poraz kada je diskvalifikovan s US Grand Prixa nakon što je zasjeo na impresivno drugo mjesto u utrci gdje je mogao stvarno konkurisati za pobjedu.

Osim očiglednog razočaranja koje je doživio, za Mercedesov tim ovaj incident bacio je sjenku na optimizam koji je vladao u Austinu. Nadao se da su najnovije nadogradnje njihovog automobila postavile stvari na pravi put za hvatanje koraka s Red Bullom u sljedećoj sezoni.

Najzanimljiviji trenutak za Hamiltona i Mercedes došao je gotovo četiri sata nakon što je utrka završila. Završio je samo dvije sekunde iza svjetskog prvaka Maxa Verstappena, imao šansu za pobjedu, no Hamilton je diskvalificiran s drugog mjesta zbog kršenja pravila o plastičnoj ploči ispod automobila.

Sead Turčalo: 'Kako Rusija podstiče poricanje genocida u Srebrenici i balkansku nestabilnost'

Sead Turčalo: 'Kako Rusija podstiče poricanje genocida u Srebrenici i balkansku nestabilnost'

Mercedes je prekršio jedno pravilo koje ne ostavlja prostora za grešku. Pravilo je jednostavno: timovi moraju koristiti plastičnu dasku ispod automobila, a nakon utrke trošenje na toj ploči ne smije prelaziti 1 mm. Svrha ovog pravila je spriječiti timove da voze svoje automobile prenisko, jer niže vozilo ide, to brže može ići.

U Austinu je Mercedes stigao s posljednjom velikom nadogradnjom za ovu sezonu - novim podom.

S obzirom na to da ti automobili generišu potisak prema tlu kako bi bili što brži, ovaj pod je jedan od najvažnijih aerodinamičkih komponenti za pružanje prijanjanja i brzine. Ovo je sveta gralna komponenta koju je Red Bull uspješno savladao. Što je dizajn aerodinamike bolji, to niže automobil može voziti i proizvesti više downforce-a.

Formula 1: Hamilton i LeClerc diskvalifikovani, Britanac ostao bez drugog mjesta

Formula 1: Hamilton i LeClerc diskvalifikovani, Britanac ostao bez drugog mjesta

Nakon ovih nadogradnji, Hamilton se napokon osjećao samopouzdanije u stražnji dio svog automobila. Bio je optimističan, možda više nego ikad u posljednje dvije godine, posebno jer se žalio na nedostatak prijanjanja kod Mercedesa, posebno u brzim zavojima.

No, sva ta nadanja pala su u vodu nakon što je FIA izvršila inspekciju. Odabrana su četiri automobila za inspekciju: Hamilton i Charles Leclerc iz Ferrarija su diskvalifikovani, dok su Verstappen i Lando Norris iz McLarena bili u skladu s pravilima.

Trkačka staza na Circuit of the Americas je vrlo neravna, što bi mogao biti faktor koji je uticao na stanje daske ispod automobila. Također, timovi nisu imali dovoljno podataka o visini automobila jer je ovaj vikend uključivao sprint utrku, a ne standardne treninge.

Mercedes će morati brzo utvrditi jesu li stvarna poboljšanja koja su postigli bila lažna, a vožnja automobila na nelegalno niskoj visini faktor u ovom incidentu. Njihova izvedba na sljedećim utrkama u Meksiku i Brazilu bit će ključna, kako bi se donijele odluke koje će oblikovati njihovu budućnost u sezoni 2024.

Ovaj incident možda nije katastrofalan za Mercedes, jer njihov automobil služi kao testni prototip za sljedeću sezonu. Međutim, ako uspiju ući u borbu za naslov, diskvalifikacija bi mogla biti pogubna. Iz ovog iskustva, Mercedes treba izvući pouke i brzo riješiti nedoumice koje su se pojavile, piše The Guardian.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije