Max Verstappen ostvario 50. pobjedu u karijeri

0
Radiosarajevo.ba
Max Verstappen ostvario 50. pobjedu u karijeri
Foto: EPA - EFE / Max Verstappen

Aktuelni svjetski prvak Formule 1, Nizozemac Max Verstappen iz Red Bulla, slavio je na Velikoj nagradi SAD-a u Austinu, ostvarivši čak 15. pobjedu ove sezone, te jubilarnu 50. u karijeri.

Bila je to 18. utrka ove sezone i čak 15. slavlje 26-godišnjeg Nizozemca koji je svoj treći naslov svjetskog prvaka osigurao još prije dvije sedmice u Kataru.

"Mislim da sam se cijelu utrku mučio s kočnicama, što je definitivno učinilo moju utrku malo težom. Međutim, nevjerovatno je osvojiti svoj 50. Grand Prix, stvarno sam ponosan", kazao je Verstappen koji je američki vikend zaključio na najbolji mogući način nakon što je slavio i u sprinterskoj utrci u subotu.

Otvorena izložba “Antifašistički strip u Jugoslaviji”, od „Pionira“ do „Partizana"

Otvorena izložba “Antifašistički strip u Jugoslaviji”, od „Pionira“ do „Partizana"

"Start je bio lošiji, ali imao sam isti osjećaj na stazi kao jučer. Nisam želio previše uništavati gume, ali na kraju je sve uspjelo", dodao je Verstappen koji je s 15 pobjeda izjednačio vlastiti rekord po broju trijumfa u jednoj sezoni, postavljen prošle godine.

Samo su četiri velemajstora Formule 1 ostvarila više pobjeda od Nizozemca. Na vrhu je Lewis Hamilton s 103 pobjede, drugi je Michael Schumacher (91), treći Sebastian Vettel (53), a četvrti Alain Prost (51).

"Vjerujem kako nećemo na ovome stati, nastavit ćemo pokušavati postići još više", kazao je.

Drugi je s 2.25 sekunde zaostatka bio Britanac Lewis Hamilton u Mercedesu, a treći njegov sunarodnjak Lando Norris u McLarenu sa 10.7 sekundi zaostatka.

Ipak, nekoliko sati nakon utrke, Hamilton je diskvalifikovan zbog tehničkih nepravilnosti bolida, kao i osvajač "pole positiona", Monegažanin Charles Leclerc iz Ferrarija, koji je utrku završio na šestom mjestu.

Verstappen sada vodi s 466 bodova, na drugom mjestu je Sergio Perez sa 238 bodova, dok je treći Hamilton s 219 bodova.

U poretku konstruktora vodi Red Bull s nedostižnih 669 bodova, drugi je Mercedes s 334 boda, a treću poziciju drži Ferrari sa 307 bodova.

Do kraja sezone još su četiri utrke - Meksiko, Brazil, Las Vegas i Abu Dhabi.

Iduća utrka je u Meksiku za sedam dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije