Hamilton ponovo za historiju: 92. pobjedom odvojio se od Schumachera

0
Radiosarajevo.ba
Hamilton ponovo za historiju: 92. pobjedom odvojio se od Schumachera

Nakon pune 24 godine Portugal je ugostio karavan Formule 1, ali ne u Estorilu nego na stazi Portimao, čak uz prisustvo gledalaca.

Kvalifikacioni trening prošao je kao i mnogo puta ove sezone: "Pole" za Lewisa Hamilton (Mercedes) ispred timskog druga Valtterija Bottasa i Maxa Verstappena (Red Bull).

Nekoliko kapljica kiše donijelo je neočekivan start utrke: Vozači na mekšim gumama bili su znatno brži pa je oba Mercedesa brzo prešao Carlos Sainz (McLaren) koji je počeo sa sedme pozicije.

No, kako je trka odmicala, tvrđe gume su dostizale radnu temperaturu i Mercedesovi vozači vratili su se na čelo: Bottas na prvo, Hamilton na drugo mjesto. U 20. od 66 krugova Hamilton je pretekao Bottasa i bio je to trenutak odluke.

Šesterostruki svjetski prvak je s lakoćom utrku priveo kraju i zabilježio 92. pobjedu u karijeru. Tako se Hamilton na vječitoj listi odvojio od Michaela Schumachera i postao najuspješniji vozač u historiji Formule 1.

Mjesta na postolju zauzeli su i Bottas i Verstappen, dok su se među osvajače bodova upisali Leclerc (Ferrari), Gasly (AlphaTauri), Sainz (McLaren), Perez (Racing Point), Ocon (Renault), Ricciardo (Renault) i Vettel (Ferrari).

Ukupni poredak: Hamilton 256, Bottas 179, Verstappen 162, Ricciardo 80, Leclerc 75, Perez 74, Norris 65, Albon 64, Gasly 63, Sainz 59, Stroll 57…

Poredak konstruktora: Mercedes 435, Red Bull 226, Racing Point 126, McLaren 124, Renault 120, Ferrari 93…

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije