Trka za historiju na Nürburgringu: Lewis Hamilton dostigao Michaela Schumachera!

1
Radiosarajevo.ba
Trka za historiju na Nürburgringu: Lewis Hamilton dostigao Michaela Schumachera!

Slavna staza na njemačkom Nürburgringu ugostila je vozače Formule 1 na 11. od 17 utrka skraćene sezone - Velikoj nagradi Eifela. Najbrži na treningu bio je Valtteri Bottas (Mercedes) ispred timskog druga i vodećeg u ukupnom poretku Lewisa Hamiltona i Maxa Verstappena (Red Bull).

Poredak prve trojice nije se promijenio nakon starta utrke: Bottas je poveo ispred Hamiltona i Verstappena i poredak se nije mijenjao do 13. kruga. Tada je Bottas došao u problem s kočnicama, Hamilton ga je obišao, da bi ubrzo utrka bila završena za finskog vozača.

Hamilton je sigurno vodio i bilo jasno da ga samo viša sila – kvar na bolidu, kiša ili izlazak sigurnosnog automobila – mogu zaustaviti u pohodu na 91. pobjedu kojom će na vječitoj listi dostići legendarnog Michaela Schumachera.

Zaista, 15 krugova prije kraja, nakon odustajanja Landa Norrisa (Mclaren), na stazu je izašao "safety car" i karte su ponovo promiješane, pogotovo što je na niskim temperaturama trebalo ugrijati nove gume.

Nakon 5 krugova sporog ritma, utrka je najzad nastavljena, a Hamilton je uspio odbraniti prvu poziciju i na kraju zabilježiti 91. pobjedu u karijeri. Tako se Hamilton upisao u historiju 14 godina nakon što upravo na Nürburgringu ostvario prvu pobjedu u GP2 seriji što mu je otvorilo vrata Formule 1.

Emotivan trenutrak nakon utrke: Mick Schumacher, sin sedmerostrukiog svjetskog prvaka, uručio je očevu kacigu Hamiltonu. 

Iza pobjednika i rekordera Hamiltona, mjesta na postolju zauzeli su drugoplasirani Verstappen te Ricciardo (Renault) na najnižoj stepšnici postolja, dok su bodove osvojili i Perez (Racing Point), Sainz (Mclaren), Gasly (Alpha Tauri), Leclerc (Ferrari)

Ukupni poredak: Hamilton 230, Bottas 161, Verstappen 147, Ricciardo 78, Perez 68, Norris 65, Albon 64, Leclerc 63, Stroll 57, Gasly 53, Sainz 51…

Poredak konstruktora: Mercedes 391, Red Bull 211, Racing Point 120McLaren 116, Renault 114, Ferrari 80…

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije