FIA / Timovima Formule 1 ograničen budžet na 145 miliona dolara

28. 05. 2020. u 09:14:00 Anadolija

Shares: 0

Timovima Formule 1 od sljedeće sezone biće ograničeni na potrošnju do 145 miliona dolara (oko 131 milion eura), a još manje u narednim godinama, nakon što je u srijedu Međunarodna automobilistička federacija (FIA) odobrila ograničenje budžeta.

FIA je u saopštenju navela da će ograničenje biti smanjeno na 140 miliona dolara (oko 127 miliona eura) u 2022. i na 135 miliona dolara (oko 122 miliona eura) za period od 2023. do 2025. godine. Svake sezone voziće se 21 trka, a ograničenje budžeta ne uključuje plate vozača i troškove održavanja motora.

“Formula 1 je pobjedila. Ovo je presudno važan trenutak za naš sport. Formula 1 je već neko vrijeme finansijski neodrživa i neaktivnost bi dovela u pitanje njenu budućnost, kao i njenih učesnika“, rekao je Zak Brown, izvršni direktor McLarena.

Finansijska situacija u Formuli 1 značajno se zakomplikovala, jer je ove sezone zbog globalne pandemije koronavirusa već otkazano ili odgođeno prvih deset trka.

Podaci koje su ovog mjeseca objavili vlasnika F1 Liberty Media pokazali su prihod u prvom kvartalu od 39 miliona dolara (oko 35 miliona eura) u odnosu na 246 miliona dolara (oko 223 miliona eura) u istom periodu prošle godine.

Manji timovi se posebno suočavaju sa neizvjesnom budućnosti, što je i dovelo do rasprave o smanjenju ograničenja budžeta.

FIA je također odobrila novi sistem kliznih tablica za aerodinamički razvoj. To znači da će timovi koji budu lošije plasirani u prvenstvu konstruktora, pred narednu sezonu moći će više koristiti aerodinamički tunel za razvoj svoj bolida. Time se želi smanjiti razlika između najjačih i slabijih timova. I ova novina bi trebala biti uvedena od naredne godine.

Sezona Formule 1 trebala bi početi 5. jula trkom za Veliku nagradu Austrije. Iz rukovodstva “najbržeg cirkusa na svijetu“ izrazili su nadu da će se ove sezone održati između 15 i 18 trka od 22 koliko je bilo planirano.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA