Best of rest: Kako bi izgledala Formula 1 bez Mercedesa, Ferrarija i Red Bulla

J. M.
Best of rest: Kako bi izgledala Formula 1 bez Mercedesa, Ferrarija i Red Bulla

Već nekoliko sezona Svjetsko prvenstvo vozača i konstruktora F1 može se podijeliti u dva razreda. Prvu ligu čine Mercedes, Ferrari i Red Bull, timovi za koje su rezervirane sve pobjede i (skoro) svi plasmani na postolje od 2014. do danas.

U drugoj ligi nalaze se ostali timovi koji se bore za "mrvice", odnosno ono što ostane iza "velike trojke". No, dueli autsajdera i borba, najčešće za 7. mjesto, donosi znatno više uzbuđenja, preticanja, preokreta… Toliko da su neki predlagali da se trke "velike trojke" i "ostatka karavana" odvojeno boduju, po uzoru na LMP1 i LMP2 klase Svjetskog prvenstva prototipova.

F1_best_of_rest_006.jpg - undefined

Foto: Pirelli

Stoga je zanimljivo istražiti kako bi izgledao poredak Formule 1 u nedavno završenoj sezoni ako bi iz šampionata jednostavno uklonili Mercedes, Ferrari i Red Bull. Analiza uključuje važeći način bodovanja, dodjeljivanje posebnog poena za najbrži krug.

Titulu "best od rest" osvojili bi Španac Carlos Sainz i njegov tim McLaren, što i nije iznenađenje jer su i u regularnom plasmanu odmah iza vozača i timova "velike trojke". Sainz bi pobijedio na 6 utrka, njegov timski drug Lando Norris na tri što bi mu bilo dovoljno za treće mjesto u poretku vozača.

F1_best_of_rest_004.jpg - undefined

Foto: Pirelli

Između dva vozača McLarena plasirao bi se Meksikanac Sergio Perez s četiri pobjede, dok bi njegov tim Racing Point bio treći u poretku konstruktora, iza drugoplasiranog Renaulta. Četiri trijumfa zabilježio bi Daniel Ricciardo (Renault), dva Kevin Magnusen (Haas), a po jednom bi prvi ciljem prošli vozači Scuderije Toro Rosso – Daniil Kvyat i Pierre Gasly.

Dakle, 7 različitih pobjednika, još četvorica vozača na postoljima (Hülkenberg, Stroll, Albon, Räikkönen). U svakom slučaju, znatno više neizvjesnosti nego u regularnom šampionatu u kojem su Lewis Hamilton i Mercedes bili svijet za sebe. Evo kompletnog poretka "best of rest".

F1_best_of_rest_001.jpg - undefined

Foto: Pirelli

Poredak vozača: Sainz (McLaren) 294, Perez (Racing Point) 244, Norris (McLaren) 238, Ricciardo (Renault) 208, Kvyat (Toro Rosso) 179, Hülkenberg (Renault) 177, Räikkönen (Alfa Romeo) 174, Stroll (Racing Point) 140, Magnussen (Haas) 99, Gasly (Toro Rosso) 99, Albon (Toro Rosso) 98, Giovinazzi (Alfa Romeo) 87, Grosjean (Haas) 69, Russell (Williams) 21, Kubica (Williams) 9.

Poredak konstruktora: McLaren (motor Renault) 532, Renault 385, Racing Point (Mercedes) 384, Torro Rosso (Honda) 376, Alfa Romeo (Ferrari) 261, Haas (Ferrari) 168, Williams (Mercedes) 30.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije