Kakva trka u Brazilu: Pobjeda Verstappena, autsajder na drugom mjestu, debakl Ferrarija

J. M.
Kakva trka u Brazilu: Pobjeda Verstappena, autsajder na drugom mjestu, debakl Ferrarija

Sezona Svjetskog prvenstva vozača i konstruktora Formule 1 bliži se kraju. Na stazi Autódromo José Carlos Pace, popularnom Interlagosu, održana je VN Brazila, 20. i pretposljednja utrka u ovoj godini.

Nakon što je Lewis Hamilton (Mercedes) na prošloj utrci u Austinu i zvanično osigurao šestu titulu, a Mercedes još prije mjesec dana osvojio konstruktorski naslov – utrka u Sao Paulu vožena je za prestiž i još uvijek otvoreno treće mjesto u poretku vozača.

Najbrži na treningu bio je Max Verstappen (Red Bull) koji je osigurao drugi "pole" u karijeri, pratili su ga Sebastian Vettel (Ferrari), Hamilton, Bottas (Mercedes)…

F1_brazil_2019_003.jpg - undefined

Foto: redbullcontentpool

Na startu je Verstappen zadržao prvu poziciju, no Hamilton je nakon nekoliko stotina metara prešao Vettela i probio se na drugo mjesto.

Zaustavljanje Hamiltona i Verstappena u 21, odnosno 22. krugu, nakratko je promijenilo poredak na čelu utrke. Hamilton je uspio nakratko preuzeti vodstvo, no Verstappen je brzo vratio prvo mjesto.

Dok su se Verstappen i Hamilton odlučili na taktiku sa po dva zaustavljanja, Vettel je pokušao samo s jednim ulaskom u boks.

F1_brazil_2019_005.jpg - undefined

Foto: Pirelli

Na početku se takva taktika isplatila, njemački vozač preuzeo je vodstvo u 45. od 71 kruga, no njegova prednost brzo se topila pa je morao još jednom u boks po novi komplet guma.

U posljednjih 20-ak krugova ušlo se sa "starim" poretkom – Verstappen, Hamilton, Vettel – i činilo se da slijedi mirna završnica. No, kvar na bolidu Valtterija Bottasa izveo je "safety car" na stazu u 54. krugu, što je bio početak nezapamćene drame.

Verstappen je brzo reagirao, još jednom ušao u boks, doduše prepustio vodstvo Hamiltonu, ali uzeo nove mekše gume za odlučujući napad. Prema očekivanju, nakon izlaska sigurnosnog automobila sa staze, Verstappen je odmah vratio vodstvo i sigurno priveo utrku kraju zabilježivši treću pobjedu u sezoni.

F1_brazil_2019_006.jpg - undefined

Foto: Pirelli

No, iza njegovih leđa odvijala se prva drama. U 65. krugu sudarili su se vozači Ferrarija – Vettel i Leclerc – obojica su morali odustati, a Hamilton je još jednom ušao u boks!

Tu nije bio kraj drame: U pokušaju obilaska drugoplasiranog Albona (Red Bull), Hamilton ga je izbacio sa staze. Svjetski prvak je treći prošao ciljem, a drugo mjesto i prvi plasman na postolje u karijeri ostvario je  autsajder Pierre Gasly u bolidu drugog Red Bullovog tima – Scuderije Toro Rosso!

Ni ovdje nije kraj drame: Sat nakon utrke Hamilton je dobio 5 sekundi kazne zbog udesa sa Albonom, pa se na najnižu stepenicu postolja, također prvi put u karijeri popeo Carlos Sainz (McLaren)!

Bodove su još osvojili Räikkönen (Alfa Romeo), Giovinazzi (Alfa Romeo), Ricciardo (Renault), Hamilton, Norris (McLaren), Perez (Racing Point) i Kvyat (Toro Rosso).

F1_brazil_2019_001.jpg - undefined

Foto: Scuderia Ferrari

Poredak nakon 20 od 21 utrke: Hamilton 387, Bottas 314, Verstappen 260, Leclerc 249, Vettel 230, Gasly 95, Sainz 95, Albon 84, Ricciardo 54, Perez 46, Norris 45, Räikkönen 43, Hülkenberg 37, Kvyat 35…

Poredak konstruktora: Mercedes 701, Ferrari 479, Red Bull 391, McLaren 140, Renault 91, Toro Rosso 83, Racing Point 67, Alfa Romeo 57, Haas 28, Williams 1.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije