Mjesto na kojem su nastajali bolidi: Možete posjetiti sjedište nekadašnjeg tima F1

J. M.
Mjesto na kojem su nastajali bolidi: Možete posjetiti sjedište nekadašnjeg tima F1

Prije nekoliko godina u Formuli 1 nastupala je i ekipa Catherhama koja se nije mogla pohvaliti dobrim rezultatima. Tokom pet sezona (2010-2014), Caterham nije osvojio nijedan bod, što je vlasnika, malezijskog biznismena Tonyja Fernandesa, natjeralo da prestane finansirati tim.

Caterham je bankrotirao, imovina tima prodavana na aukcijama. Međutim, nije bilo zainteresiranih za sjedište tima i tehnički centar u engleskom Leafieldu.

Formula 1 stigla je u Leafield 1997. godine sa ekipom Arrowsa, nastavilo se s timom Super Aguri, no obje ekipe su propale. U januaru 2012. Catherham je preselio sjedište iz Hinghama u Leafield, u centar koji će biti napušten nepune tri godine kasnije.

Napušteni centar u Leafieldu - undefined

Napušteni centar u Leafieldu (Twitter)

Ekipa je ugašena, a centar u Leafieldu postao je groblje duhova. Sva oprema, pa čak i namještaj nestali su iz kancelarija, na zidovima vise žice, ribnjak je pretvoren u močvaru...

Ipak, u bazi Caterhama još se mogu pronaći neki podsjetnici na nekadašnji tim F1: Mape s pismima navijača i odgovorima na njih, kalendar utrka i testova, naljepnice sa slikama bolida…

Sve je stvar percepcije, da li prostor bivšeg Caterhama posmatrati kao smetljište ili kompleks otvoren za ljubitelje Formule 1 koji mogu obići mjesto gdje su inženjeri i dizajneri razgovarali o detaljima šasije, a press služba komunicirala s navijačima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije