Mercedes predstavio F1 W10: Bolid kojim će Lewis Hamilton jurišati na šestu titulu

J. M.
Mercedes predstavio F1 W10: Bolid kojim će Lewis Hamilton jurišati na šestu titulu
Timovi Formule 1 predstavljaju bolide za novu sezonu najbržeg cirkusa koja startuje 17. marta u Australiji.

Nakon Haasa, Scuderije Toro Rosso, Williamsa i Renaulta, svoje adute za novu sezonu predstavio je i Mercedes kao prvi tim velike trojke (Mercedes, Ferrari, Red Bull).

U Silverstonu je u srijedu otkriven Mercedes F1 W10 u kojem će Lewis Hamilton i Valtteri Bottas krenuti u pohod na šestu uzastopnu titulu u poretku vozača i konstruktora.

Dok su Haas, Toro Rosso, Williams i Renault organizirali statičke prezentacije bolide, Mercedes je na stazi predstavio adure kada je Valtteri Bottas prešao kratki krug Silvestonea.

mercedes_F1_19_01.jpg - undefined

Foto: Mercedes

"Počinjemo od nule i moramo se ponovo dokazati - u odnosu na naša očekivanja, ali i protiv naših konkurenata. U sezonu krećemo od nule, tako da ne možemo uzeti ništa zdravo za gotovo", rekao je šef tima Toto Wolff koji po tradiciji ne želi preuzeti ulogu favorita.

Uprkos ne toliko obimnim promjenama propisa, svi zaposleni u Brackleyu uložili su dosta napora da novi bolid održi kvalitete svog prethodnika. Tehnički director James Allison kaže da najviše pažnje posvećeno jednoj od rijetkih slabih tačaka prethodnih Mercedesovih bolida – enormnom trošenju guma na stražnjoj osovini.

U stražnjem dijelu F1 W10 nalazi se pogonski sistem koji je tradicionalno glavna prednost Mercedesa.

mercedes_F1_19_03.jpg - undefined

Foto: Mercedes

"Napravili smo neke izmjene u hlađenju agregata, koje će, nadamo se, imati pozitivan učinak na aerodinamiku automobila, a istovremeno pružiti efikasnost pogonskoj jedinici", objašnjava šef odjeljenja motora Andy Cowell.

Svjetski prvak Lewis Hamilton i njegov timski drug Valtteri Bottas zajedno ulaze u treću sezonu u dresu "srebrenih strijela".

"Radujem se nastavku avanture s Mercedesom", rekao je peterostruki svjetski prvak Lewis Hamilton koji je favorit broj 1 za novu titulu.

Bottas će se nastojati iskupiti za očajnu 2018. godinu koju je završio bez ijedne pobjede. Od nastupa u predstojećoj sezoni zavisit će njegova budućnost pošto mu ugovor s Mercedesom ističe krajem godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije