Meksiko: Pobjeda Hamiltona, Rosberg čuva prednost u ukupnom poretku

Radiosarajevo.ba
Meksiko: Pobjeda Hamiltona, Rosberg čuva prednost u ukupnom poretku
/ Foto: Mercedes
Na autodromu Hermanos Rodríguez održana je VN Meksika, 19. utrka ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva Formule 1.

Najbolju startnu poziciju ostvario je Lewis Hamilton (Mercedes) ispred timskog druga i vodećeg u ukupnom poretku Nica Rosberga.

Utrka je riješena svega nekoliko stotina metara nakon starta: Hamilton je sačuvao vodeću poziciju, dok je Rosberg morao odbiti agresivan napad trećeplasiranog Maxa Verstappena (Red Bull) koji ga je čak izgurao sa staze.

Ipak, njemački vozač je sačuvao drugu poziciju, a 20-ak krugova prije kraja 18-godišnji Holanđanin je još jednom pokušao (neuspješno). Kako je počela, utrka je tako i završena: Hamilton pobjednik ispred Rosberga i Verstappena.

U posljednjim krugovima Verstappen je neregularno sačuvao treću poziciju pred četvrtoplasiranim Vettelom, pa se dobio pet sekundi kazne. Tako se na najnižu stepenicu postolja popeo Vettel, a Verstappen je pao na peto mjesto, iza timskog druga Ricciarda.

Tako je Hamilton održao nadu da će ipak osvojiti četvrtu titulu, ali je prednost Rosberga i dalje velika. U posljednje dvije trke Nicu Rosbergu je dovoljno po jedno drugo i treće mjesto da se upiše u knjigu šampiona.

Bodove su u Meksiku osvojili i Räikkönen (Ferrari), Hülkenberg (Force India), Bottas, Massa (oba Williams) i Perez (Force India).

Ukupni poredak nakon 19 od 21 utrke: Rosberg 349, Hamilton 330, Ricciardo 239, Vettel 192, Räikkönen 178, Verstappen 175, Perez 85, Bottas 85…

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije