Japan: Rosberg povećao prednost, Hamilton spasio što se spasiti dalo

Radiosarajevo.ba
Japan: Rosberg povećao prednost, Hamilton spasio što se spasiti dalo
/ Foto: Pirelli
Na stazi Suzuka održana je VN Japana, 17. utrka ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva Formule 1.

Nakon što je najbolju startnu poziciju ostvario Nico Rosberg (Mercedes) ispred timskog druga Lewisa Hamiltona, očekivao se žestok duel vodećih u ukupnom poretku i jedinih konkurenata za titulu.

No, utrka je riješena svega nekoliko stotina metara nakon starta. Čim je ugašeno crveno svjetlo na semaforu Rosberg je pobjegao dok je Hamilton pao na deveto mjesto. U nastavku utrke Rosberg je mirno držao lidersku poziciju držeći odstojanje ispred drugoplasiranog Maxa Verstappena (Red Bull).

Hamilton se mukotrpno probijao naprijed i uspio se probiti na treće mjesto čime je ipak zadržao šanse da u posljednje četiri utrke dođe do titule. Ako Mercedesovi vozači tek trebaju u međusobnom duelu riješiti pitanje šampiona konstruktorski naslov i službeno je stigao u vitrine srebrene strijele.

Iza Rosberga, Verstappena  i Hamiltona bodove u Suzuki još su osvojili Vettel, Räikkönen (oba Ferrari), Ricciardo (Red Bull), Perez, Hülkenberg (oba Force India), Massa i Bottas (oba Williams).

Ukupni poredak nakon 17 od 21 utrke: Rosberg 313, Hamilton 280, Ricciardo 212, Räikkönen 170, Vettel 165, Verstappen 165, Bottas 81…

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije