VN Singapura: Rosberg pobjedom proslavio 200. nastup i preuzeo vodstvo

Radiosarajevo.ba
VN Singapura: Rosberg pobjedom proslavio 200. nastup i preuzeo vodstvo
/ Foto: Pirelli
Na uličnoj stazi Marina Bay održana je VN Singapura, 15. utrka ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva Formule 1, koja je najpoznatija po tome što se vozi uz svjetla reflektora.

Najbolju startnu poziciju ostvario je Nico Rosberg (Mercedes) ispred Daniela Ricciarda (Red Bull) i Lewisa Hamiltona (Mercedes) i ova trojka je uspjela zadržati pozicije nakon gašenja crvenog svjetla na semaforu.

Da nije bilo udesa na startu u kojem je najdeblji kraj izvukao Nico Hülkenberg (Force India) i Hamiltonovih problema s kočnicama zbog čega ga je sredinom utrke pretekao Kimi Räikkönen (Ferrari), moglo bi se reći da smo gledali 100-tinjak minuta uspavanke.

A onda 15-ak krugova prije kraja prava drama nakon što je Lewis Hamilton obavio dodatno zaustavljanje u boksu, uzevši mekše gume. U Ferrariju su reagovali sporo, Räikkönen je zakasnio i morao prepustiti treće mjesto Hamiltonu.

Dodatno zaustavljanje obavio je i drugoplasirani Ricciardo, ali ne i lider Rosberg. U posljednjim krugovima Ricciardo je dramatično smanjivao zaostatak, ali je Rosberg sačuvao vodstvo i s pola sekunde prednosti zabilježio trijumf.

Njemački vozač ostvario je, u svom jubilarnom 200. nastupu u F1, pobjedu kojom je preuzeo vodstvo u ukupnom poretku. Ricciardo je završio na drugom, Hamilton na trećem, a Räikkönen na četvrtom mjestu.

Bodove su još osvojili Vettel (Ferrari), Verstappen (Red Bull), Alonso (McLaren), Perez (Force India), Kvyat (Toro Rosso) i Magnussen (Renault).

Ukupni poredak nakon 15 od 21 utrke: Rosberg 273, Hamilton 265, Ricciardo 179, Vettel 153, Räikkönen 148, Verstappen 129, Bottas 70…

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije