Malezija: Dvostruka pobjeda Red Bulla, Ricciardo prvi, Hamilton tragičar

Radiosarajevo.ba
Malezija: Dvostruka pobjeda Red Bulla, Ricciardo prvi, Hamilton tragičar
/ Foto: Pirelli
Na stazi Sepang održana je VN Malezije, 16. utrka ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva Formule 1.

Treninzima i kvalifikacijama dominirao je Lewis Hamilton (Mercedes), a kada je na startu zadržao lidersku poziciju činilo se da su nestale sve dileme oko pobjednika.

Svjetskom prvaku pomogao je i Sebastian Vettel (Ferrari) koji je "tuširao" Hamiltonovog najvećeg rivala i timskog kolegu Nica Rosberga. Vettel je morao odustati, a Rosberg pao na posljednju poziciju.   

Uslijedila je monotona utrka kojom je dominirao Hamilton, a jedino vrijedno pomena bio je duel Red Bullovih vozača – Ricciarda i Verstappena – u borbi za drugo mjesto.

Nico Rosberg se probijao sa zečelja i baš kada su počele kalkukacije koliko će u ukupnom poretku zaostajati za Hamiltonom desila se drama.  U 41. od 56 krugova otkazao je Mercedesov motor u Hamiltonovom bolidu i trostruki svjetski prvak morao je odustati.

Do kraja utrke Red Bullovi vozači su zadržali prednost. Daniel Ricciardo zabilježio je prvu pobjedu u sezoni, njegov timski drugi Verstappen prošao je drugi ciljem, dok je Nico Rosberg uspio, i pored kazne od 10 sekundi zbog kontakta s Räikkönenom (Ferrari), zauzeti najnižu stepenicu postolja.

Bodove su još osvojili Räikkönen, Bottas (Williams), Perez (Force India), Alonso (McLaren), Hülkenberg (Force India), Button (McLaren) i Palmer (Renault).

Ukupni poredak nakon 16 od 21 utrke: Rosberg 288, Hamilton 265, Ricciardo 204, Räikkönen 160, Vettel 153, Verstappen 147, Bottas 80…

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije