Kako je Dino Beganović preko esportova i kartinga stigao do Formule 3

0
F. B.
Kako je Dino Beganović preko esportova i kartinga stigao do Formule 3
Foto: Dino Racing / Dino Beganović

Dino Beganović, rođen je 19. januara 2004. godine i švedsko-bosanski je vozač utrka koji živi u Linköpingu, Švedska.

Dino Beganović je član Ferrarijeve vozačke akademije.

Beganović je rođen u Linkopingu u Švedskoj. Njegovi roditelji Fikret i Mirnesa emigrirali su u Švedsku iz Bosne i Hercegovine prije njegovog rođenja.

Danas komemoracija i dženaza akademiku Dževadu Jahiću

Danas komemoracija i dženaza akademiku Dževadu Jahiću

Mladi Dino zainteresovao je bh. javnost nakon najave da će nastupiti na takmičenju Formule 3. 

Karting

Beganović se počeo baviti kartingom 2011. godine. Osvojio je više nacionalnih prvenstava, poput Švedske OK Junior karting kategorije 2018. Beganović je 2019. osvojio OK kategoriju i na švedskom i na talijanskom prvenstvu i završio drugi u WSK Euro Series iste godine.

Dino Beganović karting takmičenje
FOTO: Facebook: Dino Beganović karting takmičenje

Niže kategorije formule

Godine 2020. Beganović je debitirao u jednosjedu, natječući se u talijanskom F4 prvenstvu s Prema Powerteamom. Tu je pobijedio na jednoj utrci u Imoli i završio treći u poretku, iza Francesca Pizzija i prvaka Gabrielea Minìja. Također je sudjelovao u odabranim rundama ADAC Formule 4 s talijanskim timom, osvojivši dvanaest bodova u dva vikenda.

Formula Regionalno europsko prvenstvo 2021

Beganović na europskom prvenstvu Formule 2021. na Red Bull Ringu.

Beganović je debitirao u Formuli 3 2021. godine, natječući se u F3 azijskom prvenstvu i Formuli regionalnog europskog prvenstva s Prema timom. Unatoč tome što je vozio samo tri od pet rundi u azijskoj seriji, Beganović je ostvario četiri postolja i pet pobjeda u Rookie Cupu, te završio na sedmom mjestu u ukupnom poretku. Nakon toga se takmičio u svojoj prvoj sezoni u Formula Regional European Championship, gdje je ostvario dvije prvenstvene pobjede, jedno postolje i jedan pole position.

Dino Beganović
Foto: Dino Racing: Dino Beganović

Esport

Tokom lockdowna zbog pandemije COVID-19, Ferrari je pozvao Beganovića da učestvuje u virtualnoj Velikoj nagradi Bahreina eSports događaja.

Sezona 2022

Beganović je ostao u Formuli Regional European Championship s Prema Powerteamom. Prije svoje glavne kampanje, sudjelovao je u Formula Regional Asian Championship s Mumbai Falconsima.

Ostvario je jednu pobjedu i još tri druga mjesta da bi završio peti u ukupnom poretku. Dino je zatim sudjelovao u svojoj drugoj kampanji Formule Regional, uzevši četiri pobjede i 13 postolja.

Dino Beganović
Foto: Dino Racing: Dino Beganović

Sezona 2023

Početkom 2023. prije svoje glavne F3 kampanje, Beganović će se vratiti na novo rebrendirano Formula Regional Middle East Championship s Mumbai Falconsima.

Dino Beganović
Foto: Dino Racing: Dino Beganović

FIA prvenstvo Formule 3

Dana 20. septembra Prema je objavio da će Beganović učestvovati u trodnevnom FIA F3 testu u Jerezu, zajedno s Paulom Aronom i Zakom O'Sullivanom.

Mjesec dana kasnije, potvrđeno je da će Beganović voziti za tim za prvenstvo FIA Formule 3 2023., s tim da je "FDA uradila sve kako bi dobila mjesto u F3 2023. u Premau".

U napetoj utrci u Bahreinu, pobijedio je Gabriel Bortoleto iz tima Trident, no na postolje se popeo i Dino Beganović.

Beganoviću je ovo bila prva utrka, a završio je na trećem mjestu.

Iz lične karte Dine Beganovića

Dino Beganović je rođen je 19. januara 2004. godine u Švedskoj a posjeduje i državljanstvo Bosne i Hercegovine. Njegovi roditelji su došli u Švedsku prije njegovog rođenja kada su emigrirali iz Bosne i Hercegovine. 

Beganović je jedan od najperspektivnijih mladih vozača u Švedskoj a definitvno najveća nada za bh. auto-moto sport. Iako je mlad, Dino već sada ima bogato iskustvo stečeno razna takmičenja nižih kategorija Formule i kartinga. 

Perspektivni Beganović je član Ferrarijeve vozačke akademije a kroz karijeru je nastupao za ekipe Prema Powerteam i Mumbai Falcons.

U nastupu na FIA Formula 3 2023. godine Beganović je osvojio treće mjesto a to je bio njegov prvi nastup u Formuli 3.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije