Mercedesov tim F1 za manje od 100 sati napravili uređaj koji pomaže pri disanju

Radiosarajevo.ba
Mercedesov tim F1 za manje od 100 sati napravili uređaj koji pomaže pri disanju
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Inžinjeri tima Mercedosovog tima Formule 1 uduržili su se sa klinikama i inžinjerima sa univerziteta u London napravili su uređaje za pomoć pri disanju pacijentima zaraženim novim sojem koronavirusa koji jako brzo može ući u masovnu proizvodnju.

CPAP uređaj ekipa iz Mercedesa je napravila za manje od stotinu sati. Dobio je potvrdu od Agencije za medicinske proizvode, tako tvrde sa Univerziteta u Londonu.

On se koristio u bolnicama u Kini i Italiji za pacijene koji su bili zaraženi COVID-19. Zbog nedostatka respiratora širom svijeta, Mercedoesova ekipa se uključila u ovuu borbu.

"Ovi uređaje će pomoći u spašavanju životu i osigurat će da se ograničen broj respriatora koristi samo u slučajevima kada je zaista potreban", rekao je Mervyn Singer, konsultant sa Kliničkog univerzitetskog centra u Londonu.

CPAP uređaji se koriste da bi držali otvorenim protoke zraka kod pacijenta, da bi dovoljnoo kisika dolazila u pluća. 100 ovih uređaja će se koristiti u Londonu na kliničkim ispitivanjima.

Prema sadašnjim podacima, Mercedes i drugi timovi Formule 1 mogu proizvesti i do 1000 uređaja dnevno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije