Francuska: Slavlje Hamiltona na prvoj utrci u Le Castelletu nakon 28 godina

J. M.
Francuska: Slavlje Hamiltona na prvoj utrci u Le Castelletu nakon 28 godina
Nakon punih 28 godina staza Paul Ricard u Le Castelletu ugostila je vozače i konstruktore Formule na osmoj utrci ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva, prvoj VN Francuske poslije čitave decenije.

Treninzima su dominirali vozači Mercedesa – Lewis Hamilton i Valtteri Bottas – i činilo se da sdamo čudo može zaustaviti "srebrene strijele" na putu do dvostruke pobjede.

francuska_formula_014.jpg - undefined

Lewis Hamilton (Foto: Daimler)

Ipak, kada se ugasilo crveno svjetlo, sjajno je startovao trećeplasirani s treninga i vodeći u ukupnom poretku šampionata Sebastian Vettel (Ferrari), probio se između dva Mercedesa.

Međutim, u prvoj krivini Vettel je zakačio Bottasa, obojica su morala i boks i pala na začelje, a njemački vozač je dodatno dobio pet sekundi kazne.

Već tada je bilo jasno da Hamilton nema ozbiljnu konkurenciju, makar se dvojac Red Bulla – Max Verstappen i Daniel Ricciardo – održavao na pristojnom zaostatku.

francuska_formula_007.jpg - undefined

Drugoplasirani Max Verstappen (Foto: redbullcontentpool)

Jedino što je moglo zaustaviti Hamiltona bile su najave kiše sredinom utrke, no nebo je ostalo čisto i britanski vozač stigao je do treće pobjede u sezoni kojom je ponovo preuzeo vodstvo u ukupnom poretku.

Drugo mjesto osvojio je Verstappen dok se na najnižu stepenicu postolja probio Kimi Räikkönen (Ferrari).

francuska_formula_001.jpg - undefined

Kimi Räikkönen (Foto: Scuderia Ferrari)

Četvrti je bio Ricciardo, dok je Vettel plasmanom na peto mjesto koliko-toliko minimilizirao štetu nakon udesa na startu.

Bodove su još osvojili Magnussen (Haas), Bottas, Sainz (Renault), Hülkenberg (Renault) i Leclerc (Sauber).

francuska_formula_020.JPG - undefined

Detalj s utrke (Foto: Pirelli)

Ukupni poredak nakon 8 od 21 utrke: Hamilton 145, Vettel 131, Ricciardo 96, Bottas 92, Räikkönen 83, Verstappen 68, Hülkenberg 34, Alonso 32, Sainz 28…

Poredak konstruktora: Mercedes 237, Ferrari 214, Red Bull 164, Renault 62, McLaren 40, Force India 28, Haas 27, Toro Rosso 19, Sauber 13, Williams 4.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije