Australija: Prva pobjeda Bottasa nakon 15 mjeseci, Hamilton zaspao na startu

J. M.
Australija: Prva pobjeda Bottasa nakon 15 mjeseci, Hamilton zaspao na startu
Nakon skoro 4-mjesečne zimske pauze počela je nova sezona Svjetskog prvenstva vozača i konstruktora Formule 1. Šampionat je već po običaju otvoren utrkom za VN Australije na stazi Albert Park u Melbourneu.

Treninzima su dominirali vozači Mercedesa, a branilac titule Lewis Hamilton osigurao je najbolju startnu poziciju isprd timskog druga Valtterija Bottasa i Sebastiana Vettela (Ferrari).

melbourne_F1_2019_001.jpg - undefined

Foto: redbullcontentpool

Utrka je odlučena na startu: Kada se ugasilo crveno svjetlo na semaforu, Hamilton je malo zaspao što je iskoristio Bottas, preuzeo vodstvo koje će nakratko ispustiti samo nakratko tokom zaustavljanja u boksu.

Bottas je sigurno držao lidersku poziciju dok se iza njegovih leđa vodila zanimljiva borba za drugu poziciju u kojoj su učestvovali Hamilton, Vettel i Max Verstappen (Red Bull).

melbourne_F1_2019_002.jpg - undefined

Foto: Pirelli

Na kraju je Bottas zabilježio prvu pobjedu još od Abu Dhabija 2017. godine, a mjesta na postolju zauzeli su i Hamilton na drugom, Verstappen na trećem mjestu. Bottas je ušao u historiju i kao prvi vozač koji je osvojio dodatni bod za najbrži krug.

Veliko razočarenje je slab nastup Ferrarija nakon dominacije na zimskim testovima: Vettel i Leclerc završili su na četvrtom i petom mjestu. Bodove su još osvojili Magnussen (Haas), Hülkenberg (Renault), Räikkönen (Alfa Romeo), Stroll (Racing Point) i Kvyat (Toro Rosso).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije