Abu Dhabi: Nico Rosberg je svjetski šampion!

Radiosarajevo.ba
Abu Dhabi: Nico Rosberg je svjetski šampion!
/ Foto: redbullcontentpool
Na stazi Yas Marina održana je VN Abu Dhabija, utrka kojom je završena ovogodišnjeg sezona Svjetskog prvenstva Formule 1.

Nico Rosberg (Mercedes) je stigao na finalnu utrku s 12 poena prednosti nad timskim drugom Lewisom Hamiltonom, što znači da je za prvu titulu u karijeri trebao osvojiti najmanje treće mjesto.

Treninzima i kvalifikacijama dominirao je Hamilton, no Rosberg je manje-više kontrolirao situaciju na drugom mjestu, pazeći da ga ne ugrozi neko od vozača Ferrarija i Red Bulla.

Na startu utrke Hamilton je zadržao vodeću poziciju baš kao što je Rosberg sačuvao drugo mjesto. Na isteku prve trećine utrke, nakon što su vodeći prvi put išli u boks, Rosberg se nakratko našao iza Maxa Verstappena (Red Bull), ali ga je uspio obići i otvoriti sebi put ka tituli.

Ostatak utrke prošao je bez mnogo uzbuđenja. Vodeći Hamilton je ubrzavao i usporavao tempo, nadajući se da će tako pružiti šansu nekom od drugih vozača da preteknu Rosberga i otkinu mu koji bod.

Međutim, trud je bio uzaludan. Nico Rosberg je sačuvao živce i u zlatnoj knjizi šampiona F1 pridružio se svom ocu Keke Rosbergu koji je osvojio titulu prije 34 godine.

Rosberg je postao treći Nijemac, nakon Michaela Schumachera i Sebastiana Vettela, koji je postao svjetski prvak F1.

Treće mjesto u Abu Dhabiju osvojio je Vettel, a bodove su osvojili i Verstappen, Ricciardo (Red Bull), Räikkönen (Ferrari), Hülkenberg (Force India), Perez (Force India), Massa (Williams) i Alonso (McLaren).

Konačni poredak za 2016. godinu

Rosberg 385

Hamilton 380

Ricciardo 256

Vettel 212

Verstappen 204

Räikkönen 186

Perez 101

Bottas 85

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije