Radio Italia: znate li za frazu Ubi tu Gaius ibi ego Gaia?

0
Radiosarajevo.ba
Radio Italia: znate li za frazu Ubi tu Gaius ibi ego Gaia?
Foto: wantedinrome.com / La Mortella Giardini

Emisija Radio Italia emitira se u suradnji s Ambasadom republike Italije u BiH u tri sedmična termina: srijedom u 12,10 i 17,00 i subotom u 16,00.

Emisiju počinjemo pobjedničkom pjesmom ovogodišnjeg San Rema, koja je već spremna za nastup na ovogodišnjem Eurosongu kao predstavnica Italije. Kako stvari stoje u kladionicama za Eurosong vrlo dobro stoji negdje pri vrhu favorita - to je Angelina Mango i pjesma La Noia.

Ovaj put "obilazimo" i najljepše parkove Rima, najveći aerodrom u Milanu, a pričamo i o talijanskoj istoriji, te o nekim zanimljivostima iz Starog Rima.

Poslano pismo EUFOR-u, PIC-u, OHR-u i EU: 'Rasporedite NATO snage na granici BiH i Srbije'

Poslano pismo EUFOR-u, PIC-u, OHR-u i EU: 'Rasporedite NATO snage na granici BiH i Srbije'

Na ostrvu Ischia uz obalu Napulja nalazi se oaza tropskog i mediteranskog bilja - vrtovi La Mortella. Vrtove je 1958. godine napravila Susana Walton, supruga engleskog kompozitora Sir Williama Waltona. La Mortella je podijeljena na dvije oblasti: vrt doline i vrt na brdu. Dolina, koju je dizajnirao proslavljeni engleski pejzažni arhitekta Russell Page, je sjenovita, raskošna i tropska, dok je brdo, koje je dizajnirala sama Lady Walton, sunčano i mediteransko. Dizajn vrta koristi prednosti pogleda na more i obogaćuje ga fontane. La Mortella takođe organizuje koncerte klasične muzike na otvorenom u svom grčkom pozorištu koje gleda na more.

A što se tiče jednog zanimljivog običaja iz Starog Rima, govorimo o farzi "Ubi tu Gaius ibi ego Gaia"  koju je izgovarala mlada u svečanom obredu rimskog vjenčanja. Ceremonija vjenčanja u starom Rimu bila je prilično sugestivna: izabrao bi se povoljan dan (fastus), mlada bi stavila narandžasti veo (flammeum) na glavu; životinja je žrtvovana kao žrtva; iznutrice žrtvovane životinje pregledane su u prisustvu deset svjedoka, nakon čega su roditelji razmijenili bračni ugovor i gosti su uzviknuli: "Feliciter!" (Sreća s tobom)!

Dan bi završio tako što su mladenku u povorci pratili do kuće mladoženje, koji ju je onda čekao na pragu vrata. Muž bi tada podigao mladu u naručje kako bi je prenio preko praga. Tom prilikom mladoženja je pitao mladu kako se zove, a ona je odgovorala Ubi tu Gaius ego Gaia (Tamo gdje si ti gospodar, ja sam gospodarica), sa dvostrukim značenjem: "Uzimam tvoje ime" i "gdje god da si, bit ću i ja".

Ove i druge zanimljivosti o Italiji, ali i odličnu muziku, naći ćete u novoj emisiji Radio Italia.

Na playlisti su ovaj put: Angelina Mango, The Kolors, Biagio Antonacci, Arisa, Nino D'angelo, i Loretta Goggi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije