Radio Italia: znate li za frazu Ubi tu Gaius ibi ego Gaia?

0
Radiosarajevo.ba
Radio Italia: znate li za frazu Ubi tu Gaius ibi ego Gaia?
Foto: wantedinrome.com / La Mortella Giardini

Emisija Radio Italia emitira se u suradnji s Ambasadom republike Italije u BiH u tri sedmična termina: srijedom u 12,10 i 17,00 i subotom u 16,00.

Emisiju počinjemo pobjedničkom pjesmom ovogodišnjeg San Rema, koja je već spremna za nastup na ovogodišnjem Eurosongu kao predstavnica Italije. Kako stvari stoje u kladionicama za Eurosong vrlo dobro stoji negdje pri vrhu favorita - to je Angelina Mango i pjesma La Noia.

Ovaj put "obilazimo" i najljepše parkove Rima, najveći aerodrom u Milanu, a pričamo i o talijanskoj istoriji, te o nekim zanimljivostima iz Starog Rima.

Sergej Jakirović tetovažom obilježio duplu krunu osvojenu sa Dinamom ove sezone

Sergej Jakirović tetovažom obilježio duplu krunu osvojenu sa Dinamom ove sezone

Na ostrvu Ischia uz obalu Napulja nalazi se oaza tropskog i mediteranskog bilja - vrtovi La Mortella. Vrtove je 1958. godine napravila Susana Walton, supruga engleskog kompozitora Sir Williama Waltona. La Mortella je podijeljena na dvije oblasti: vrt doline i vrt na brdu. Dolina, koju je dizajnirao proslavljeni engleski pejzažni arhitekta Russell Page, je sjenovita, raskošna i tropska, dok je brdo, koje je dizajnirala sama Lady Walton, sunčano i mediteransko. Dizajn vrta koristi prednosti pogleda na more i obogaćuje ga fontane. La Mortella takođe organizuje koncerte klasične muzike na otvorenom u svom grčkom pozorištu koje gleda na more.

A što se tiče jednog zanimljivog običaja iz Starog Rima, govorimo o farzi "Ubi tu Gaius ibi ego Gaia"  koju je izgovarala mlada u svečanom obredu rimskog vjenčanja. Ceremonija vjenčanja u starom Rimu bila je prilično sugestivna: izabrao bi se povoljan dan (fastus), mlada bi stavila narandžasti veo (flammeum) na glavu; životinja je žrtvovana kao žrtva; iznutrice žrtvovane životinje pregledane su u prisustvu deset svjedoka, nakon čega su roditelji razmijenili bračni ugovor i gosti su uzviknuli: "Feliciter!" (Sreća s tobom)!

Dan bi završio tako što su mladenku u povorci pratili do kuće mladoženje, koji ju je onda čekao na pragu vrata. Muž bi tada podigao mladu u naručje kako bi je prenio preko praga. Tom prilikom mladoženja je pitao mladu kako se zove, a ona je odgovorala Ubi tu Gaius ego Gaia (Tamo gdje si ti gospodar, ja sam gospodarica), sa dvostrukim značenjem: "Uzimam tvoje ime" i "gdje god da si, bit ću i ja".

Ove i druge zanimljivosti o Italiji, ali i odličnu muziku, naći ćete u novoj emisiji Radio Italia.

Na playlisti su ovaj put: Angelina Mango, The Kolors, Biagio Antonacci, Arisa, Nino D'angelo, i Loretta Goggi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije