Radio Italia: Martovske ide i atentat na Julija Cezara

0
Radiosarajevo.ba
Radio Italia: Martovske ide i atentat na Julija Cezara
Facebook / Smrt Julija Cezara

Emisija Radio Italia emitira se u suradnji s Ambasadom republike Italije u BiH u tri sedmična termina: srijedom u 12,10 i 17,00 i subotom u 16,00. 

Šetamo opet kroz Italiju pričajući uglavnom o njenoj umjetnosti i kulturi, ali kao i slušamo lijepe talijanske pjesme.

Umjetnička tradicija Italije stara je gotovo koliko i sama zemlja. Stanovnici poluotoka izrađivali su dragocjene predmete već u doba neolita, a snažna umjetnička tradicija kao i mnoga važna umjetnička blaga rezultat su utjecaja brojnih mediteranskih kultura, posebno Grka i Etruraca. Danas je prije svega kultura i stil života Italijana, uz mnoga umjetnička blaga i istorijska ostavština, ono što fascinira one koji posjećuju Italiju. Mediteranska atmosfera, odlična kuhinja i miran i gostoljubiv način života čine ovu zemlju tako očaravajućom. Italija vjekovima dominira Evropom i predstavlja centar umjetnosti i kulture.

Međutim, čak i nakon pada Rimskog carstva, Rim i Vatikan su ostali u središtu europskog umjetničkog okvira i uspostavili nove norme prije svega s italijanskom renesansom. U međuvremenu su se brojne italijanske gradske države razvijale neovisno jedna o drugoj i stvarale vlastita politička i kulturna središta.

Predrag Kojović: "Mogli smo biti odlični đaci, sada molimo za dodatni rok"

Predrag Kojović: "Mogli smo biti odlični đaci, sada molimo za dodatni rok"

Rim je nedavno obilježio martovske ide i atentat na Julija Cezara u petak, 15. marta 2024. istorijskom rekonstrukcijom tog kobnog dana 44. godine prije Krista. Događaj je organizirala Gruppo Storico Romano u arheološkom području na Largo di Torre Argentina, koje je prvi put otvoreno za posjetioce prošlog ljeta nakon velikih radova koje je sponzorirao luksuzni draguljar Bvlgari.

Na playlisti su ovaj put: Rose Villain, Marco Mengoni, ALFA, Neffa, Ornella Vanoni, i Adriano Celentano.

Voditelj je Faruk Čaluk, a producent Dino Ćatović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije