Radio Italia: Ostrvo Montecristo, Johnny Depp kao Modigliani i još Sanrema

0
Radiosarajevo.ba
Radio Italia: Ostrvo Montecristo, Johnny Depp kao Modigliani i još Sanrema
Facebook / Ostrvo Montecristo

Emisija Radio Italia emitira se u suradnji s Ambasadom republike Italije u BiH u tri sedmična termina: srijedom u 12,10 i 17,00 i subotom u 16,00. 

Od većih vijesti izdvajamo i to da holivudska zvijezda Johnny Depp trenutno u Torinu snima scene za Modì, biografski film o italijanskom slikaru i vajaru Amedeu Modiglianiju koji je umro u Parizu 1920. godine.
U filmu će se pojaviti italijanski glumac Riccardo Scamarcio u naslovnoj ulozi, zajedno sa holivudskom legendom Al Pacinom i francuskim glumcem Pierreom Nineyem. Adaptiran prema komadu Dennisa McIntyrea, Deppov film bit će smješten u Parizu 1916. godine i označit će 48-satnu "prekretnicu" u Modiglianijevom životu.
Film označava i Deppov povratak režiji, 27 godina nakon što je režirao The Brave u kojem je glumio s Marlonom Brandom. Italijanski mediji sugeriraju da bi Depp mogao iskoristiti svoje vrijeme u Torinu i posjetiti izložbu posvećenu Timu Burtonu, režiseru u čijim filmovima je Depp često glumio.

Pričamo i o italijanskom ostrvu Montekristo u toskanskom arhipelagu, koje ima gotovo mistični značaj - čak su ga i Rimljani zvali"Mons Jovis" ili planina Jupiter, po svom najvišem bogu. Privlačnost Montecrista značajno je povećana romanom Alexandrea Dumasa iz 19. vijeka, Grof Monte Kristo. Danas je Montecristo rezervat prirode, ostavljen netaknut od stalnih stanovnika i dostupan samo ograničenom broju posjetitelja svake godine putem rezervacije.
Konkretnija istorija ostrva se pojavljuje u 5. vijeku nove ere, kada legenda kaže da je Sveti Mamiliano, biskup Palerma, pobegao od Vandala i završio na Montekristu, navodno ubivši zmaja i sagradivši manastir i kapelu unutar pećina (i u kojoj se nalazi njegovo zloglasno i čuveno blago).

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Od muzike slušamo još učesnika ovogodišnjeg Sanremo festivala.

Na playlisti su ovaj put: Mr.Rain, Fred De Palma, Il Tre, Ricchi E Poveri, i Renga Nek.

Voditelj je Faruk Čaluk, a producent Dino Ćatović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije