Radio Italia: Znate li šta je ius osculi ili pravo na poljubac?

0
Radiosarajevo.ba
Radio Italia: Znate li šta je ius osculi ili pravo na poljubac?
Facebook / Alessandra Amoroso

Emisija Radio Italia emitira se u suradnji s Ambasadom republike Italije u BiH u tri sedmična termina: srijedom u 12,10 i 17,00 i subotom u 16,00.

Ius osculi, ili pravo na poljubac, u starom Rimu je bila pravna institucija koja je davala pravo muškarcu da poljubi svoju ženu u usne kako bi utvrdio da li je pila vino ili ne. U stvari, Rimljani su zakonom sprečavali matrone (udate, ugledne žene) da piju vino, iz straha da će izgubiti kontrolu i ponašati se previše slobodno. Ova zabrana se nije odnosila na glumice, plesačice i konobarice.

Zašto Rimljanke nisu mogle piti vino? Vino se smatralo poticajem za seksualni prijestup, a preljuba se smatrala najtežim zločinom koji je Rimljanka mogla počiniti; konzumacija vina je stoga bila strogo zabranjena matronama.
Stoga, da bi Rimljani bili sigurni da se zabrana poštuje, svaku ženu su mogli da ljube u usta njeni muški rođaci i rođaci njenog muža sve do šestog stepena srodstva, kada ih je prvi put srela tokom dana. Na taj način je provjeravano da dah žene ne zaudara na vino.
U slučaju povrede ius osculi kazne, zavisno od perioda i rimskog cara u pitanju, išle su od odbacivanja matrone od strane muža, novčane kazne, pa i do smrti koju bi joj nanosio rođak.

Ove i druge zanimljivosti o Italiji, ali i odličnu muziku, naći ćete u novoj emisiji Radio Italia.

Na playlisti su ovaj put: Annalisa, Alessandra Amoroso, Eros Ramazzotti, Al Bano & Romina Power, Gigi D'Alessio, i Ghali.

Europski velikani u utrci za perspektivnog napadača: Arsenal, Milan i Juventus glavni kandidati

Europski velikani u utrci za perspektivnog napadača: Arsenal, Milan i Juventus glavni kandidati

Voditelj je Faruk Čaluk, a producent Dino Ćatović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije