Radio Italia: italijanski vulkani, Sanremo i tajna soba Michelangela

0
Radiosarajevo.ba
Radio Italia: italijanski vulkani, Sanremo i tajna soba Michelangela
Facebook / Mt. Etna u Italiji

Emisija Radio Italia emitira se u suradnji s Ambasadom republike Italije u BiH u tri sedmična termina: srijedom u 12,10 i 17,00 i subotom u 16,00. 

U novom izdanju vodimo govorimo o predstojećem Sanremo festivalu, čuvenim vulkanima u Italiji i tajnoj sobi velikog Michelangela.

Ovogodišnji, 74. Festival Talijanske Canzone u San Remu počinje u utorak 6. februara i traje sve do subote 10.feburara kada je i veliko finale na kraju kojeg ćemo saznati i pobjednika ovogodišnjeg festivala. Ovaj put u Radio Italia slušamo pobjednike ovog festivala od 2018. godine do 2023.

Ambasador BiH se oglasio povodom odluke Švedske da bude kosponzor nacrta rezolucije o genocidu

Ambasador BiH se oglasio povodom odluke Švedske da bude kosponzor nacrta rezolucije o genocidu

A predsjednik Italije Sergio Mattarella prisustvovao je ceremoniji proglašenja Pezara, grada na obali Jadrana, kao Capitale Italiana della Cultura 2024. Više od 300 kulturnih događaja planirano je u ovom primorskom gradu tokom godine, na kojima će nastupiti 150 umjetnika. Pesaro je rodno mjesto kompozitora Gioacchina Rossinia i poznat je po svom operskom festivalu.

Ako se nađete u Firenci, ne propustite posjetiti Mikelanđelovu "Tajnu sobu". Mala, skrivena odaja sa zidovima ispunjenim skicama u muzeju Barđelo u Firenci, biće otvorena za javnost do juna. Tijesan prostor u kompleksu kapela Medici otvoren je za javnost na probnoj osnovi prošlog novembra, skoro 50 godina nakon što je otkriven iza vrata. Planirano je da se posjete završe u martu, međutim, nakon odobrenja stručnjaka za baštinu, odlučeno je da se inicijativa produži od početka aprila do kraja juna 2024. godine.

Osim Islanda, Italija je dom nekih od najpoznatijih vulkana u cijeloj Evropi. Na poluostrvu postoji do šest aktivnih vulkana koji eruptiraju u nepravilnim intervalima: Vezuv u Napulju, Stromboli i Vulkan na ostrvima vjetrova, Campi Flegrei, ostrvo Ischia i najveći vulkan u Evropi – Etna na Siciliji. Čak i ako se čini da Etna za sada nije previše aktivna, naučnici uskoro očekuju erupciju još jednog dobro poznatog vulkana - Vezuva, vulkana koji je razorio drevne Pompeje, zatrpavši ga pepelom i lavom.

Na playlisti su ovaj put: Ermal Meta i Fabrizio Moro, Mahmood, Diodato, Måneskin, Mahmood i BLANCO, i Marco Mengoni.

Voditelj je Faruk Čaluk, a producent Dino Ćatović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije