Radio Italia: Dan republike Italije, Sagra delle fragole i Capo Testa

0
Radiosarajevo.ba
Radio Italia: Dan republike Italije, Sagra delle fragole i Capo Testa
Arhiv / zastava Italije

Emisija Radio Italia emitira se u suradnji s Ambasadom Republike Italije u BiH u tri sedmična termina: srijedom u 12,10 i 17,00 i subotom u 16,00.

Ciao e bentornati a Radio Italia. Naredne sedmice Republika Italija slavi svoj rodjendan. Cijeli je niz svečanosti kojom se obilježava ovaj rodjendan kako u Italiji tako i u cijelom svijetu, pa i kod nas. Zato smo i mi u ovosedmičnom izdanju Radio Italije odlučili slaviti rodjendan i ako ništa barem muzikom proslaviti još jedan Dan Republike Italije.

Drugi juni La Festa della Repubblica Italiana je dan kada se slavi dan rodjenja Republike Italije. Slavi se dakle 2.juna na dan kada je 1946.godine održan referendum na kojem se izglasalo proglašenje Republike. Glavno slavlje je uvijek u Rimu. Stavlja se lovorov vijenac na grob nepoznatog vojnika, njega stavlja predsjednik Republike Italije i onda se organizuje vojna parada duž poznate rimske ulice Fori Imperiali.

Velež poražen u mostarskom derbiju: Zrinjski sa Arene Rođeni nosi puni plijen

Velež poražen u mostarskom derbiju: Zrinjski sa Arene Rođeni nosi puni plijen

Nastavljamo i obilazak Sardinije, tačnije njenog sjevernog dijela. Krećući se prema najsjevernijem dijelu Sardinije, na najsjevernijem vrhu nalazimo Capo Testa, poluostrvo od kojeg zastaje dah i nudi nevjerovatan koktel prirodnih ljepota, spektakularnih pogleda i veličanstvenih stjenovitih obala.

I jedna informacija za sve vas koji ćete se možda zadesiti u Rimu ili njegovoj blizini narednih dana. Godišnji festival jagoda 2024. održava se u gradu Nemi u Kasteli Romani, južno od Rima, u nedelju 2. juna. Ove godine popularna Sagra delle fragole poklapa se sa Festa della Repubblica, državnim praznikom u Italiji. Cjelodnevna tradicija počinje u 10.00, a do glavnog događaja - podjele besplatnih jagoda - u 18.00 sati. Festival je oživljen brojnim paralelnim događajima, uključujući živu muziku, izložbe cvijeća, izložbe i događaje za djecu.

Od muzike, povodom rođendana Republike, slušamo pjesme posvećene Italiji.

Na playlisti su ovaj put: Mino Reitano, GHALI, Toto Cutugno, Rocco Granata, Hetty & the Jazzato, i Gianna NanniniEdoardo Bennato.

Voditelj je Faruk Čaluk, a producent Dino Ćatović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije