Radio Italia: Castel Gandolfo

0
Radiosarajevo.ba
Radio Italia: Castel Gandolfo
Facebook / Castel Gandolfo

Emisija Radio Italia emitira se u suradnji s Ambasadom Republike Italije u BiH u tri sedmična termina: srijedom u 12,10 i 17,00 i subotom u 16,00.

Italija je nepresušna inspiracija za radijske priče o fantastičnim mjestima za vidjeti, prošetati, osjetiti, i uživati u našoj emisiji. Ovaj put nešto detaljnijije pričamo o Castel Gandolfu i njegovim Papinskim vrtovima, novim pravilima o vizama za digitalne nomade u Italiji, te uvođenju turističke takse za razgledanje Venecije.

Vrtovi Barberini u Castel Gandolfu nalaze se na brdima Alban, oko 25 km jugoistočno od glavnog grada, i imaju spektakularan pogled na jezero Albano. Papski vrtovi od 30 hektara sadrže drevne rimske ruševine koje datiraju iz vremena cara Domicijana, kao i trg hrastova božikovine, staze ruža i aromatičnog bilja i vrt magnolije. Lokalitet od 55 hektara, koji uključuje vatikansku farmu od 25 hektara, služio je kao papinsko utočište od 17.vijeka, ali ga je 2014. godine po prvi put za javnost otvorio papa Franjo.

Kupili osnovnu školu i pretvorili u prekrasnu vilu: 'Tražimo Miroslava i Milku - neka nam se jave'

Kupili osnovnu školu i pretvorili u prekrasnu vilu: 'Tražimo Miroslava i Milku - neka nam se jave'

A za one koji žele samo malo prošetati Venecijom, to više nije bespatno. Venecija će naime jednodnevnim izletnicima naplaćivati ulaznicu od 5 eura za posjetu popularnom talijanskom gradu na kanalu na odabrane datume 2024. godine, a novi sistem je stupio na snagu 25. aprila. Probna šema, osmišljena da ublaži pritisak na Veneciju od masovnog turizma, bit će aktivna 29 dana oko italijanskih državnih praznika i vikenda između aprila i jula ove godine. Startnina od 5 eura, koja se plaća putem višejezične platforme za rezervacije na gradskoj web stranici,
odnosi se samo na turiste na jednodnevnim izletima, ali ne i na posjetitelje koji noće u Veneciji.

A evo i one informacije koja će sigurno obradovati digitalne nomade. Italija je predstavila dugo očekivani plan za odobravanje jednogodišnjih viza "digitalnim nomadima" iz zemalja koje nisu članice EU. Digitalna nomadska viza podliježe nizu uslova, uključujući zahtjeve koji se odnose na minimalni prihod, zdravstveno osiguranje i dokaz o smještaju u Italiji. 

Na playlisti su ovaj put: Lucio Dalla, I Nomadi, Neffa, Fiorella Mannoia, Adriano Celentano, i Pino Daniele.

Voditelj je Faruk Čaluk, a producent Dino Ćatović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije