Radio Italia: Roberto Cavalli in memoriam

0
Radiosarajevo.ba
Radio Italia: Roberto Cavalli in memoriam
Foto: EPA / Roberto Cavalli

Emisija Radio Italia emitira se u suradnji s Ambasadom Republike Italije u BiH u tri sedmična termina: srijedom u 12,10 i 17,00 i subotom u 16,00.

U ovom izdanju emisije sjećamo se i velikog italijanskog modnog kreatora, Roberta Cavallija.

Roberto Cavalli (15. novembar 1940. – 12. april 2024.) bio je italijanski modni dizajner i inovator. Bio je poznat po egzotičnim printovima i stvaranju "pjeskarenog" izgleda za farmerke. Modna kuća Roberto Cavalli prodaje luksuznu odjeću, parfeme i kožne galanterije. Cavalli je rođen u Firenci, tada u kraljevini Italiji. Njegov djed, Giuseppe Rossi, umjetnik i član Macchiaioli pokreta, proizveo je radove koji su bili izloženi u galeriji Uffizi. Njegov otac je ubijen 1944. u masakru u Cavriglia nacističkoj odmazdi nad civilima, kada je Roberto imao četiri godine. Cavalli se upisao na lokalni umjetnički institut, koncentrirajući se na štampu na tekstilu. Dok je još bio student, napravio je seriju cvjetnih printova na pletenini koja je privukla pažnju velikih talijanskih proizvođača čarapa.

Početkom 1970-ih izumio je i patentirao proces printa na koži, te počeo stvarati patchworks od različitih materijala. Sa 32 godine predstavio je svoju prvu istoimenu kolekciju u salonu Prêt-à-Porter u Parizu. Doveo ga je na modne piste Sala Bianca Palazzo Pitti u Firenci, a kasnije je njegov Milano Collezioni predstavio farmerke od printanog teksasa, intarzije kože, brokata i printova divljih životinja.

Jasmin Emrić: "Zašto Žarko Laketa sada razoružava sve ovlaštene službenike i inspektore za strance?"

Jasmin Emrić: "Zašto Žarko Laketa sada razoružava sve ovlaštene službenike i inspektore za strance?"

Cavalli se 1964. godine oženio Silvanellom Giannoni, sa kojom je imao dvoje djece, prije njihovog razvoda 1974. godine. A 1977., dok je bio sudija na izboru za Miss Universe, upoznao je takmičarku Evu Düringer, s kojom se oženio 1980. godine. Zajedno su imali troje djece i Düringer je postala njegov poslovni partner. Radili su zajedno do prodaje posla. Razveli su se 2010. godine. Cavalli je 2023. godine najavio rođenje svog šestog djeteta, sa svojom partnericom, švedskom manekenkom i glumcem Sandrom Nilsson.

Cavalli je preminuo u svom domu u Firenci, Italija, 12. aprila 2024. godine, u dobi od 83 godine, nakon dugog perioda lošeg zdravlja.

Osim o Cavalliju, slušamo i još zanimljivosti o Italiji, malo istorije, i puno dobre italijanske muzike. Na playlisti su ovaj put: Fiorella Manoia, Tiziano Ferro, Massimo Ranieri, Alan Sorrenti, Giorgia, i Maninni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije