Gošća muzička urednica na Radiju Sarajevo: Lejla Alimanović i sav taj jazz

1
Radiosarajevo.ba
Gošća muzička urednica na Radiju Sarajevo: Lejla Alimanović i sav taj jazz
FOTO: Radiosarajevo.ba / Lejla Alimanović

U vremenima kada je na radiju gotovo nemoguće čuti nešto osim izlizanih hitova i modernih pjesama sa top lista, Radio Sarajevo pokrenuo je inicijativu za očuvanje ugrožene muzike u radijskom eteru.

Emisija Moja Playlista je poseban program čiji je cilj promocija manje zastupljenih muzičkih žanrova i ima edukativni i zabavni karakter, a naše slušateljice i slušatelji šalju nam svoje playliste koje zajedno predstavljamo.

Novo izdanje Moja Playlista možete slušati na 90,2 MHz ili putem web streaminga danas, 23. septembra u 12.10 sati, a naša gošća muzička urednica je Lejla Alimanović.

Na početku emisije saznajemo da je naša gošća muzička urednica po struci doktorica književnih nauka, oblast komparativne umjetnosti, odnosno doktorirala je na tezi odnosa između književnosti i muzike. Otkriva nam i da je slavni bosanskohercegovački pijanist, kompozitor i dirigent Sinan Alimanović njen otac.

Lejla Alimanović nam priča i zašto se odlučila odazvati na naš poziv i poslati svoju playlistu.

Amar Bašić, gost muzički urednik na Radiju Sarajevo: 'Imam simpa playlistu'

Amar Bašić, gost muzički urednik na Radiju Sarajevo: 'Imam simpa playlistu'

"Volim radio, a imala sam i lijepu privilegiju tokom studentskih dana da radim na sarajevskom radiju 202, kasnije sam na eFM studentskom radiju uređivala i vodila jazz emisiju 'Round Midnight'. Ko god voli muziku, u osnovi voli i radio. Rođena sam 1987. godine, a svi smo mi odrastali uz radio", kaže gošća muzička urednica.

Lejla Alimanović vodi slušateljice i slušatelje Radija Sarajevo u svijet jazz muzike.

Lejla Alimanović
FOTO: Radiosarajevo.ba: Lejla Alimanović

"Pokušala sam prikazati savremene komade, muzičare novih generacija i obuhvatiti jazz standarde u savremenom ruhu.

Prva pjesma koju slušamo je Tea for two u izvedbi Nicholasa Paytona s albuma Relaxin’ with Nick iz 2019. godine, nakon toga slijedi Witchcraft u izvedbi dua Harvie S i Kenny Barron", objašnjava muzička urednica.

Alimanović nam priča i ko je sve utjecao na formiranje njenog muzičkog ukusa.

"Porodica, ali i društvo. Prvi put sam čula Miles Davisa kući, onda je došla neka faza u kojoj sam generacijski otkrivala muziku koja mene zanima, a zatim sam iznova samoinicijativno otkrila jazz. Moram istaknuti da je i društvo u toj priči bilo jako važno, pripadam generaciji koja se povezivala kroz muziku.

Lejla Alimanović
FOTO: Radiosarajevo.ba: Lejla Alimanović

Ova playlista pokriva različite decenije i može poslužiti slušateljima kao uvod u svijet jazza", dodaje naša gošća muzička urednica.

U emisiji saznajemo i šta je zvuk Fender Rhodesa, gdje se u Sarajevu može čuti jazz, kakvu muziku slušaju ljudi u Lejlinom okruženju, a na playlisti naše gošće muzičke urednice nalazi se još osam pjesama koje će vas s lakoćom natjerati da tražite još i još.

"Jazz karakteriše svojevrsna inkluzivnost u smislu da je otvoren za sve, on je izrastao iz afroameričkog iskustva. S druge strane, jazz je prigrlio Japanac, Bosanac, Poljak... sasvim svejedno s koje tačke svijeta, kao svojevrsni izraz slobode.

Jazz je jedini originalni američki kulturni proizvod koji je postao svjetski i koji je pružio priliku kulturnog dijaloga među ljudima koji su naizgled potpuno različiti, a u osnovi ih spaja muzika i proizvodi harmoniju i sklad", naglašava gošća muzička urednica.

Voditelj emisije je Emir Saračević, a producent Dino Ćatović.

Moja Playlista emitira se ponedjeljkom u 12.10 i reprizno utorkom i četvrtkom u 16.00 te subotom u 17.00 sati. 

Svi ste pozvani pratiti emisiju na 90,2 MHz i pozvati i druge da je slušaju, kako putem radija, tako i putem streaminga, na portalu Radiosarajevo.ba.

Ukoliko i vi želite biti gost muzički urednik na Radiju Sarajevo kliknite na link OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije