Glumac Alban Ukaj, prvi gost muzički urednik na Radiju Sarajevo

1
D.S.
Glumac Alban Ukaj, prvi gost muzički urednik na Radiju Sarajevo
Foto: R. Kuduzović / Alban Ukaj

U vremenima kada je na radiju gotovo nemoguće čuti nešto osim izlizanih hitova i modernih pjesama sa top lista, Radio Sarajevo pokrenuo je inicijativu za očuvanje ugrožene muzike u radijskom eteru.

Emisija Moja Playlista je poseban program čiji je cilj promocija manje zastupljenih muzičkih žanrova i ima edukativni i zabavni karakter.

Naše slušateljice i slušatelji u proteklom periodu slali su nam svoje playliste koje zajedno predstavljamo u emisiji.

Nova informacija iz Hrvatske: Raste broj ubijenih u pucnjavi u Daruvaru, žena preminula u bolnici

Nova informacija iz Hrvatske: Raste broj ubijenih u pucnjavi u Daruvaru, žena preminula u bolnici

Premijerno izdanje Moja Playlista možete slušati na 90,2 Mhz ili putem web streaminga danas, 27. maja u 12.10 sati, a naš prvi gost muzički urednik je glumac Alban Ukaj.

Na početku emisije poznati glumac otkriva šta ga je privuklo da se odazive na naš javni poziv.

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radiju Sarajevo!

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radiju Sarajevo!

"Privuklo me zato što je postalo na nivou incidenta da neko priča o tome, vrlo rijetko imamo priliku da čitamo o muzici, pitamo i razgovaramo o tome koliko postoji interesovanje. Nažalost, muzika je postala ono što nam bude negdje u pozadini kad smo umorni s posla, kad smo u liftu pa čujemo neku klasiku koji inače nikad ne slušamo.

Jednu noć sam ležao kući, slušao muziku i baš u tom trenutku čitam portal Radiosarajevo.ba, onda sam se uključio, odgovarao na pitanja, malo prebrzo i nisam se iskreno da vam kažam nadao da ćete me zvati da čujete moje mišljenje", kaže naš sagovornik.

U prvoj emisiji naš gost muzički urednik predstavlja nam čari soula. Kako navodi, imao je sreću da ga je u ovaj svijet uveo fantastičan učitelj Armed Xhaferi kojeg sarajevska publika poznaje s Jazz festa. Gil Scott-Heron, Marvin Gaye, Isaac Hayes očarali su poznatog glumca na prvo slušanje.

"Kao i jazz, tako i soul proizlazi iz gospela, to je muzika koja se i dan danas pjeva, crkvena muzika, pogotovo kod afroamerikanaca u Americi koja se pjeva po crkvama, duhovna muzika, ne govorim uopšte o vjeri. Vjerovatno su oni koji su pjevali gospel i prvi put slušali soul mislili da je to najveći kič koji se može desiti.

Alban Ukaj
Foto: R. Kuduzović: Alban Ukaj

Muzika se razvija, prvo blues pa onda soul, iz soula je izašao i rap i hip-hop, ima i neku usku poveznicu sa punkom, pa je iz kombinacije punka, rapa i hip-hopa izašao hardcore, tako da je to sve usko povezano jedno s drugim. Od 90-tih pa nadalje nisam nigdje naišao na takvu harmoniju, na takvu posvećenost svemu kao što je bio soul, snimljen je i bio je u žiži, što bi se reklo, tada baš 60-tih, 70-tih kad je crnačka populacija u Americi doživjela i najveću represiju, a vi imate osjećaj da je to neka vesela muzika, a zapravo je bila vrlo bolna za slušati, sa tekstovima politički vrlo angažovana", naglašava.

Nakon toga, Alban Ukaj nam predstavlja prve dvije pjesme koje slušamo u emisiji Moja Playlista.

"Prvi je Issac Hayes, mislim da je on začetnik soula, on je počeo nekad krajem 60-tih i bio je samouk, nije znao čitati note, počeo je sa, ako sam mu dobro zapamtio ime, David Porterom, ali zapravo ga je otkrio Otis Redding. Počnimo s njim s Do Your Thing, a naredna pjesma će biti Gil Scott-Heron kojeg smo malo prije spominjali, Home is where the Hatred Is", naglašava naš sagovornik.

U emisiji saznajemo da Alban Ukaj skuplja ploče i gdje se one kupuju, otkriva nam šta misli o turbo folku, mogu li se soul i jazz čuti u Sarajevu, putuje li na koncerte u regiji, zatim čujemo njegovu poruku mladima, a govori nam i da diskriminiše ljude po pitanju muzičkog ukusa.

"Mogu da zvučim politički korektan da kažem ne diskriminišem, ali diskriminišem. Ne znam je li to uredu, ali diskriminišu i mene sigurno, čak mislim da više mene i sličnih meni diskriminišu, za mene je to sada neki otvoreni rat. Gdje god budem imao priliku da kritikujem to ću iskoristiti zato što ništa dobrog ne vidim - ovo je muzika iz tih 90-tih koju su pjevali napaljeni muškarci na rubu nekog tenka s kalašnjikovom u ruci. Možda je to i moja trauma, sve mi te slike vraća.

Ispod stana u kojem živim nalazi se jedna poznata sarajevska kafana gdje godinu dana, svakog petka, nijednom se nije fulio ni Bajaga Moji su drugovi, ni Evo zore, evo zore ni Kalašnjikov. Pitam se kako to ne dosadi, već 20 godina u određenom trenutku iza 23 sata po sarajevskim kafanama slušam iste numere, iste izvođače, istu muziku, ono, lomim čaše, ruke mi krvave", podcrtava naš gost muzički urednik Alban Ukaj.

Voditelj emisije je Emir Saračević, a producent Dino Ćatović.

Moja Playlista emitira se ponedjeljkom u 12.10 i reprizno utorkom i četvrtkom u 16.00 te petkom u 17.00 sati. 

Svi ste pozvani pratiti emisiju na 90,2 MHz i pozvati i druge da je slušaju, kako putem radija, tako i putem streaminga, na portalu Radiosarajevo.ba.

Ukoliko i vi želite biti gost muzički urednik na Radio Sarajevu kliknite na link OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Najnovije