Frankofonija: O francuskoj školi u Sarajevu i frankofonim pjesmama na Eurosongu

0
Radiosarajevo.ba
Frankofonija: O francuskoj školi u Sarajevu i frankofonim pjesmama na Eurosongu
Arhiv / DIno Merlin i Beatrice Poulot na Eurosongu 1999.

Deveta emisija serijala Francophonie pour toujours govori o frankofonim pjesmama na Eurosongu.

Uz mnoge hitove koji dolaze iz tradicionalno frankofonih zemalja: Francuske, Belgije, Švicarske i Luksemburga, godine 1999. izvedena je i pjesma Putnici/Les Voyageurs kao predstavnica Bosne i Hercegovine, a izvodili su je Dino Merlin i Beatrice Poulot. 

U emisiji koja govori o frankofonoj kulturi i muzici, govorimo i o obrazovanju. Francuska je zemlja s najvećom mrežom škola izvan svojih granica. To su 552 škole smještene u 138 zemalja u kojima se školuje gotovo 380.000 učenika, od kojih su oprilike 40 posto Francuzi, a 60 posto predstavnici drugih nacionalnosti.

Dr. Hadžiahmetović: Na lokalne izbore u FBiH stranka Naprijed izlazi samostalno

Dr. Hadžiahmetović: Na lokalne izbore u FBiH stranka Naprijed izlazi samostalno

Tim povodom, gost emisije je Nordin Mebarki, direktor Internacionalne francuske škole u Sarajevu. Mebarki je dobitnik francuskog visokog odlikovanja Viteza reda akademskih palmi za 2020. godinu. U razgovoru za Radio Sarajevo kaže: 

"Francuska škola u Sarajevu otvorila svoja vrata u septembru 1998. godine. U to vrijeme provedeno je istraživanje među francuskim i frankofonim porodicama u BiH a pozitivna povratna informacija pokrenula je ovaj prekrasan projekt. Prije približno 25 godina, bilo je tek dvadesetak učenika. Danas škola broji tridesetak nastavnika, 265 učenika, pripadnika više od 22 različite nacionalnosti.

Francuska škola nudi obrazovanje u skladu sa zahtjevima programa francuskog nacionalnog obrazovanja. Naša škola je prije svega nositeljica humanističkih vrijednosti kao što su tolerancija, jednakost između djevojčica i dječaka, jednake mogućnosti, intelektualna radoznalost, promoviranje kritičkog mišljenja... I najvažnijeg temeljnog načela vrijednosti francuske republike, a to je načelo sekularizma.

Središnje mjesto u školi ima učenik. U školi se usvajau novi alati koji učeniku omogućavaju evoluirati i bolje razumjeti današnji svijet i svijet sutrašnjice, a sve to u višejezičnom, višekulturalnom kontekstu koji vrlo obogaćuje i širi njihove perspektive", ističe Nordin Mebarki.

U emisiji Francophonie pour toujours, slušamo i stalne rubrike o velikanima Frankofonije, zanimljivim mjestima, podsjetit ćemo se citata iz Malog princa i naučiti jednu novu frazu na francuskom. Autor i domaćin emisije je Jasmin Bašić a producent Dino Ćatović

Emisija Francophonie pour toujours se realizira uz podršku ambasade Francuske i Francuskog instituta u BiH, u suradnji s ambasadama Švicarske, Belgije i Luksemburga. 

Svakog ponedjeljka u 12,10 i 17,00, te nedjeljom u 16,00 na Radiju Sarajevo slušajte Frankofoniju zauvijek! 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije