EUzičke razglednice - The Help Album

Radiosarajevo.ba
EUzičke razglednice - The Help Album
U današnjim EUzičkim razglednicama predstavljamo The Help Album iz 1995. , humanitarni projekat organizacije War Child , čiji je cilj bio pomoć djeci u ratom pogođenim zemljama kao što je tada bila Bosna i Hercegovina.

U snimanju su učestvovali najpoznatiji britanski i irski izvođači. Organizacija War Child iza koje su stali poznati umjetnici kao što su Brian EnoDavid Bowie, Bono Luciano Pavarotti, krenula je sa svojim aktivnostima 1993., a ovo je bio njihov prvi veći projekat nakon čijeg uspjeha se krenulo i sa humanitarnim koncertima i snimanjima novih albuma kao što su: 1 Love (2002.), Hope (2003.), Help!: A Day in the Life (2005.) i War Child Presents Heroes (2009.).
Snimanje je obavljeno u ponedeljak 4.10.1995. a album je u trgovinama bio već u subotu 9.10. slijedeći koncept Lennonovog singla Instant Karma! da "muzička
izdanja treba slično kao i novine izdavati čim se snime".

Album je dospio na prvo mjesto britanske top liste u kategoriji UK albums compilation chart, a bio bi prvi i u UK albums chart da su svi učesnici u projektu od strane sastavljača top lista tretirani kao članovi jedne supergrupe War Child. U svojoj knjizi "A Year with Swollen Appendices" izvršni producent albuma Brian Eno zažalio je zbog takve odluke koja je smanjila prihode, no svejedno album je donio 1,25 milona funti zakladi War Child.
Od izvođača i pjesama na albumu izvdvojimo za ovu priliku formiranu supergrupu Smokin' Mojo Filters (Paul McCartney, Paul Weller, Noel Gallagher, Steve Cradock, Steve White i Carleen Anderson) i izvedbu pjesme Beatlesa Come Together, Oasis and Friends (Kate Moss sa tadašnjim partnerom Johnny Deppom) snimili su pjesmu Fade Away, Manic Street Preachers su izveli obradu pjesme Raindrops Keep Fallin' on My Head, Sinéad O'Connor izvela je svoju verziju Ode to Billie Joe, The Charlatans su sarađivali sa The Chemical Brothers u Time For Livin, Suede su obradili Shipbuilding od Elvis Costella...

Impresivnu listu izvođača upotpunjuju i The Boo Radleys, The Stone RosesRadiohead, Orbital, Portishead, Massive Attack, Stereo MCs, The LevellersTerrorvision, The KLF, Planet 4 Folk Quartet, Terry Hall and Salad, Neneh Cherry and Trout, Blur, a na dodatnim izdanjima The Help EP i singlu Come Together pojavljuju se i PJ Harvey, Guru, The Beautiful South, Dodgy i Black Grape.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije