EUzičke razglednice: EU Hungarian Noir - A Tribute to the Gloomy Sunday

Radiosarajevo.ba
EUzičke razglednice: EU Hungarian Noir - A Tribute to the Gloomy Sunday
U današnjim EUzičkim razglednicama slušat ćemo pjesme s nove kompilacije Hungarian Noir: A Tribute to the Gloomy Sunday.

Pjesma mađarskog kompozitora Reszoa Seressa na stihove pjesnika Lasla Javora koju je snimio Pál Kalmár 1935. kao Szomorú vasárnap (Tužna nedjelja) postala je standard 1941. kada ju je snimila Billie Holiday kao Gloomy Sunday.

Postoje mnoge "urbane legende" o ovoj pjesmi koja ima suicidne konotacije, otpjevana je na mnogim jezicima s raznim "slobodnim prevodima", a na ovoj novoj kompilaciji pojavljuje se u ljepoti raznolikosti aranžmana.

Od Kubanaca zastupljena je a cappella grupa Vocal Sampling, zatim tu je plesna mambo verzija koju izvode Manolito Simonet y Su Trabuco, poljska zvijezda Kayah otpjevat će nam Czarna Niedziela, kolumbijska folk grupa Bambarabanda izvest će nam je kao Trieste Domingo, tu su i Kálmán Balogh i Miklós Lukács - dva virtuoza na tradicionalnom mađarskom instrumentu cimbalu... i mnogi drugi izvođači koji su na svoj način interpretirali ovu legendarnu pjesmu.

Emisiju možete slušati na Radiju Sarajevo (90,2) svake srijede u 18.30, a reprizu emisije možete poslušati u subotu u 17 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije