Danas posljednja emisija 1. sezone Francophonie pour toujours

0
Radiosarajevo.ba
Danas posljednja emisija 1. sezone Francophonie pour toujours
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Jean-Christophe Thibaud, direktor Francuskog instituta u BiH

U prethodnih jedanaest sedmica imali smo priliku slušati jedinstvenu emisiju u radijskim prostorima BiH - Francophonie pour toujours, Frankofonija zauvijek. 

Kako i sam naslov govori, u emisiji slušamo muziku iz zemalja u kojima se govori francuski jezik, te saznajemo više o njihovim kulturama. Emisija se realizira uz podršku ambasade Francuske i Francuskog instituta u BiH, u suradnji s ambasadama Švicarske, Belgije i Luksemburga

Voditelj emisije je Jasmin Bašić kojeg publika poznaje i kao vrsnog interpretatora francuske šansone, ali i kao solistu Opere Narodnog pozorišta Sarajevo. Uz producenta Dinu Ćatovića i ostalu ekipu s Radija Sarajevo, u proteklih deset emiisja smo predstavljali bogatstvo kultura i muzike zemalja u kojima se govori francuski jezik, kulturnoj zajednici koja obuhvaća preko 300 miliona osoba.
U posljednjoj emisiji serijala, naš gost je direktor Francuskog instituta u BiH, gospodin Jean-Christophe Thibaud

"Naš institut pripada familiji francuskih instituta na svijetu kojih ima oko 100. Glavna misija i cilj je promocija francuskog jezika i kulture. Naš prvenstveni cilj u Bosni i Hercegovini su kontakti i partnerstvo sa lokalnim institucijama, na način da promovišemo naš jezk i kulturu korz aktivnosti, kao što su koncerti, izložbe, predstave. Osim u Sarajevu, prostorije Francuskog instituta se  nalaze još u Banja Luci i Mostaru, a djelatnost se odvija širom BIH".  

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Francuski institut je prva adresa na kojoj možemo naučiti francuski jezik, a naš sugovornik kaže kako su na raspolaganju kursevi za sve generacije i sve potrebe: 

"Na hiljade graana BiH ima neki nivo znanja francuskog jezika. Izučava se u osnovnim i srednjim školama, na univerzitetima, a imamo i škole koje su specijalizovane kao npr. škole hotelijerstva gdje je francuski obavezan.

U zadnje dvije godine, vlada Francuske je izdvojila dodatna sredstava za podršku učenju francuskog jezika u osnovnim školama i mi provodimo taj projekt u BiH.

A za sve one koji žele naučiti ovaj jezik, tu su kursevi u Francuskom institutu koji  se odvijaju na lokacijama u Sarajevu, Banja Luci i Mostaru, ili online. Kursevi namijenjeni svim generacijama, od predškolske pa do treće dobi. Nedavno nam je došla jedna starija gospođa s unukom, rekavši da je ona učila francuski u školi, a sada želi da taj jezik nauči i njena unuka. 

Na raspolaganju su intenzivni kursevi, individualni ili grupni. Svako može naći kurs za sebe", ističe gospodin Thibaud.  

Emisija Francophonie pour toujours  na programu je u ponedjeljak u 12,10 i 17,00, te u nedjelju u 16,00 na Radiju Sarajevo. 

 Jean-Christophe Thibaud, direktor Francuskog instituta u BiH - undefined

Foto: A.K./Radiosarajevo.ba:  Jean-Christophe Thibaud, direktor Francuskog instituta u BiH

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije