Tracy Chapman na Radio Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Tracy Chapman na Radio Sarajevu
Facebook / Tracy Chapman
Ovaj vikend odlučili smo posvetiti Tracy Chapman, čija muzika je inspirirala mnoge, a vrlo je ugodna za slušati u ove zimske dane.

Tracy Chapman (rođ. 1964) je američka pjevačica-tekstopisac, najviše poznta po singlovima "Fast Car," "Talkin' 'Bout a Revolution," "Baby Can I Hold You," i "Give Me One Reason." Višestruka je dobitnica nagrade Grammy i ima nekoliko platinastih albuma, što znači da je svaki prešao brojku od milion prodatih primjeraka.

Rođena je u Clevelandu, u državi Ohio, i već kao dijete počela je svirati gitaru i pisati pjesme. Primili su je u organizaciju A Better Chance, državne agencije za pronalaženje i razvijanje vođa među akademski nadarenim Afro-Amerikancima. Pohađala je Tufts University u Medfordu, Massachusetts. Chapman je uvijek bila politički svjesna i dosta njenih pjesama govori o potrebi za pravdom, npr. u pjesmi Talking 'Bout A Revolution kao i u pjesmama o nasilju nad ženama. Sudjelovala je u skupljanju novca za anti-aparthejd pokret u Južnoj Africi, i zahvaljujući svom aktivizmu postala je počasni doktor na Sveučilištu Tufts.

Tracy vrlo često nastupa na dobrotvornim skupovima za borbu pritiv AIDS-a i drugim prigodama u humanitarne svrhe.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije