U spomen Esada Arnautalića

Radiosarajevo.ba
U spomen Esada Arnautalića
/ Esad Arnautalić
Ovaj vikend će biti posvećen nedavno preminulom Esadu Arnautaliću, bez kojeg, kažu mnogi, ne bi bilo čuvene sarajevske pop-rock škole.

Slušat ćemo pjesme koje je Esad Arnautalić napisao, aranžirao, producirao, svirao, ili su na neki drugi način s njim povezane.

Pocetkom 60-ih pocinje raditi na Radio Sarajevu, kao muzički urednik i producent i postaje jedan od ključnih muzičkih stručnjaka koji su svojim zahtjevima da se lokalni mladi autori počnu baviti autentičnim autorskim stvaralaštvom, umjesto tadašnjeg uobičajenog kopiranja i prepjeva svjetskih pop hitova, širom otvorili vrata prvoj generaciji buduće sarajevske pop škole, medu kojima su Indexi postali pioniri i njeni rodonačelnici.

Esad Arnautalić je utemeljio festival zabavne muzike Vaš šlager sezone, a prvi je izveden u Sarajevu, 6. aprila 1967. godine, afirmirajuci prvenstveno BH autore i izvodače.

Jedan je od osnivača Muzicke produkcije Radio Sarajeva 1962. godine, koja je postala temelj autentične domaće muzičke produkcije. Sredinom 80-ih, Esad Arnautalic realizira projekat "Muzika raspoloženja" - orkestarske obrade klasike i klasika popularne muzike.

Posebnu vrijednost Esada Arnautalića kao kompozitora, osim brojnih popularnih šlagera, cini muzika za djecu, a iz tog opusa dovoljno je navesti samo jednu pjesmu – "Djeca su vojska najjaca", temu koja je doživjela brojne izvedbe i prihvacena kao svojevrsna himna muzickog stvaralaštva za djecu.

Esad Arnautalić je autor i značajnih muzičkih djela za pozorište, film i televiziju, medu kojima su najpoznatije teme za igrane filmove "Miris dunja", "Ovo malo duše", "Azra" i "Savršeni krug".

Poznat je i kao dirigent na tri takmičenja za pjesmu Eurovizije.

Roden je 28. 02. 1939. u Sarajevu, a umro 4. decembra 2016. također u Sarajevu, u 77. godini života.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije