Sade na Radiju Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Sade na Radiju Sarajevo
0 / Sade
Ove subote i nedjelje, od 10h ujutro do 21h uvečer, u periodima po 15-20 minuta, na talasima Radija Sarajevo slušamo pjesme iz diskografije brtianskog sastava Sade i njihove pjevačice Sade Adu.

Rođena je u Nigeriji. Njeno srednje ime, Folasade, znači "čast stiče tvoju krunu". Njeni roditelji, Bisi Adu, nigerijski predavač ekonomije, porijeklom Joruba, i Anne Hayes, engleska bolničarka, upoznali su se u Londonu, vjenčali 1955. i preselili u Nigeriju. Kasnije, nakon bračnih problema, Anne Hayes vratila se u Englesku zajedno s četverogodišnjom Sade i njenim starijim bratom Banjijem da žive s njenim roditeljima. U dobi od 11 godina, zajedno s majkom seli se u Holland-on-Sea, i nakon dovršenja škole, s 18 godina seli se u London radi studija na Central Saint Martins College of Art and Design.

Na koledžu pridružuje se soul grupi Pride kao prateći vokal. Njena solo izvedba pjesme Smooth Operator privukla je pažnju izdvačkih kuća te 1983. potpisuje samostalni ugovor s Epic Records, povevši sa sobom tri člana grupe, Stuarta Matthewmana, Andrewa Halea i Paula Denmana. Sade i njen sastav objavili su 1984. prvi od niza uspješnih albuma, debitantski Diamond Life, a poslije su u svojoj karijeri prodali preko 50 milijuna albuma. Smatra se najuspješnijom muzičkom umjetnicom u britanskoj povijesti.
2002., sudjelovala je na kompilaciji (i kao koproducentica) Red Hot and Riot, Red Hot Organization-a, objavljenoj u počast nigerijskog glazbenika Fele Kutija, snimivši remix svog hit singla "By Your Side."

Nakon duge pauze Sade objavljuje 2010. godine novi album Soldier of Love, koji je osvojio i Grammy nagradu. Uslijedila je i prva koncertna turneja nakon 10 godina pauze, Sade Live.
Za novi Disneyjev film, A Wrinkle In Time, Sade je uradila i novu pjesmu, Flower of the universe.

Vikend sa Sade na Radiju Sarajevo vam poklanja Artisan pekara Maison Coco u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije