Muzički vikend: Paul Simon

Radiosarajevo.ba
Muzički vikend: Paul Simon
Foto: EPA / Paul Simon

Ove subote i nedelje na talasima Radio Sarajeva 90,2 MHz, svakih sat vremena u blokovima od 20-ak minuta, sviramo pjesme jednog od najvećih američkih kompozitora i muzičara, Paula Simona.

Njegova karijera traje već sedam decenija a nakon nekoliko najava, ovaj put se zaklinje da završava sa živim nastupima, i to sa tri koncerta u mjestu odakle je sve i počelo, Queens, New York. 

Paul Frederic Simon je postao poznat kao član sastava Simon & Garfunkel (prvobitno poznati kao Tom & Jerry), zajedno sa Art Garfunkelom, u kojem je pisao gotovo sve pjesme. Neke od tih pjesama su završile na prvim pozicijama top ljestvica širom svijeta, kao što su Mrs. RobinsonThe Sound of Silence i Bridge Over Troubled Water.  Nakon četrnaest godina zajedničkog rada, na vrhuncu slave, duo nastavlja sa solo karijerama a Paul Simon se vraća u fokus muzičke javnosti tek u periodu 1986 - 1990 godina, kada je sarađivao sa muzičarima iz Južnoafričke Republike.  Simon je također napisao i glumio u filmu One-Trick Pony (1980), te bio jedan od autora Brodway mjuzikla The Capeman (1998). Dobitnik je šesnaest Grammy nagrada za solo i zajednički rad, uključujući tri za album godine (Bridge Over Troubled Water, Still Crazy After All These Years, Graceland) i Lifetime Achievement Award. U 2001. godini je uvršten u Rock and Roll Hall of Fame a 2006. godine je izabran u "100 People Who Shaped the World" od strane magazina Time. Magazin Rolling Stone ga je imenovao za jednog od 100 najvećih gitarista i kompozitora svih vremena.

Paul Simon je 7. septembra 2018. godine objavio 14 studijski album In the Blue Light koji se sastoji od manje poznatih pjesama iz njegovog kataloga, koje je djelimično izmjenio i ponovo snimio. Neke od tih pjesama ste već imali priliku slušati na našem radiju a ove subote i nedelje, uz novi album, prisjetiti ćemo se i pjesama iz ostatka bogate diskografije ovog značajnog autora.

Paul Simon Vikend na Radiju Sarajevo 90,2 MHz.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije