Muzički vikend na 90,2: Aretha Franklin

Radiosarajevo.ba
Muzički vikend na 90,2: Aretha Franklin
EPA-EFE / Počast kraljici soula

Ove subote i nedelje na talasima Radio Sarajeva 90,2 MHz, svakih sat vremena u blokovima od 20-ak minuta, sviramo pjesme jedne od najvećih muzičkih diva u historiji, Arethe Louise Franklin.

Preminula kraljica soula Aretha Franklin

Aretha Franklin, kraljica soula preminula je u 76. godini života. Posljednji put je nastupila u novembru prošle godine za fondaciju Eltona Johna u borbi protiv AIDS-a u New Yorku.

Prije toga je pjevala u Philadelphiji u augustu. Opisujući nastup, porodični prijatelj Roger Friedman koji je objavio vijest o njenoj smrti je tada poručio: "Bila je to čudesna izvedba s obzirom na njezinu iscrpljenost i dehidraciju".

Prva je žena koja je uvrštena u Rock and Roll Hall kuću slavnih, 1987. godine. Tokom svoje dugogodišnje karijere, Franklin je osvojila 18 Grammyja, uključujući jedan za životno postignuće.

Među brojnim hitovima Arethe Franklin ističu se pjesme Think (1968), Chain of Fools (1967), Respect (1967), Ain't No Way (1968), I Say A Little Prayer (1968), Respect (1967), Dr. Feelgood (1967), ali ćemo rado spomenuti i You Make Me Feel, Like A Natural Woman (1968), Day Dreaming (1972), Jump To It (1982), Freeway of Love (1985) i A Rose Is Still A Rose (1998).

Godine 2005. predsjednik George W. Bush odlikovao ju je Predsjedničkom medaljom slobode, najvišom američkom civilnom nagradom.

Legendarnoj pjevačici je dijagnosticiran rak 2010. godine, a prošle godine je najavila da se povlači iz svijeta muzike.

Aretha je rođena 25. marta 1942. godine u Memphisu. Njen otac bio je pastor u Baptističkoj crkvi, a majka se bavila pjevanjem i svirala je klavir. Mama joj je umrla kad je imala deset godina, a samo četiri godine kasnije počela je intenzivno nastupati i prvi album Song of Faith izdala je 1956. godine. Od rane dobi učila je od zvijezda gospela kao što su Mahalia Jackson i Clara Ward.

Ove subote i nedelje prisjetiti ćemo se pjesama iz ogromnog opusa neponovljive kraljice soula, Arethe Franklin.

Aretha Franklin Vikend na Radiju Sarajevo 90,2 MHz.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije