Gheorghe Zamfir

Radiosarajevo.ba
Gheorghe Zamfir
Facebook / Gheorghe Zamfir
U današnjim EUzičkim razglednicama predstavljama čuvenog rumunskog virtuoza na panovoj fruli Gheorghe Zamfira.

On je proširio opseg tradicionalne rumunske panove frule sa 20 cjevčica i svirao je na instrumentima sa 22, 25, 28 i 30 cjevčica.

Rođen je 1941. u Gaestiu u Rumuniji. U djetinjstvu je svirao harmoniku, sa 14 počinje učiti svirati panovu frulu od Fanica Luce, a na muzičkoj akademiji u Bukureštu studirao je klavir i dirigovanje. 60-ih godina njegove snimke iz studentskih dana koje je radio sa Lucom otkriva švicarski etnomuzikog Marcel Cellier, a rezultat njihovih zajedničkih koncerata, rada sa folk ansamblom Ciocirlia i sopstvenom grupom je ugovor sa Philipsom za koji Zamfir objavljuje od početka 70-ih.

Zamfirova izvedba tradicionalne rumunske pogrebne pjesme Doina De Jale koja je korištena u špici jedne BBC serije o religiji 1976. izdata je kao singl koji dospijeva na 4. mjesto britanske top liste što Zamfiru donosi popularnost u cijelom svijetu.
Nakon što je publika sa oduševljenjem prihvatila povratak ovog zaboravljenog instrumenta, slijedi čuvena pjesma iz 1977. snimljena sa James Last Orchestra - The Lonely Shepherd. Korištena je u mnogim filmovima, a spomenimo Tarantinov Kill Bill.

Nastupao je po cijelom svijetu, a svoj debi u Carnegie Hallu imao je 1981. godine.
Pod pritiskom tadašnjeg režima u Rumuniji 1982. emigrira u Kanadu, gdje nastavlja uspješnu karijeru kompozitora filmske muzike i instrumentaliste. Izdanja na kojima svira Gheorghe Zamfir prodata su u preko 120 miliona primjeraka, a svoje znanje prenosi na mlade koje u Bukureštu podučava sviranju panove frule.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije