The Mystery of the Bulgarian Voices – BooCheeMish

Radiosarajevo.ba
The Mystery of the Bulgarian Voices – BooCheeMish
Emisiju EUzičke razglednice možete slušati na Radiju Sarajevo (90,2) svake srijede u 18.30, a reprizu u subotu u 17 sati.

U današnjim EUzičkim razglednicama predstavljamo album The Mystery of the
Bulgarian Voices – BooCheeMish, nakon više od 20 godina novi LP projekat
Grammy nagrađivanog hora koji je svjetsku slavu stekao pod imenom Le Mystère des Voix Bulgares.

Lisa Gerrard, koja također snima za etiketu 4AD Records gostuje na albumu. Članica grupe Dead Can Dance, poznata po muzici za filmove GladiatorThe Insider, često je govorila kako je stvarala pod utjecajem ovog čuvenog bugarskog hora još od ranih 80-ih. Pod vođstvom originalne dirigentice Dore Hristova i sa nekim članicama iz stare postave, The Mystery of the Bulgarian Voices nastavljaju svoj muzički put koji kritičari opisuju kao "brak avangarde i srednjeg vijeka" i ističu uspješno povezivanje bugarskog folkolora sa drugim muzičkim tradicijama.

Ime Le Mystère des Voix Bulgares (misterija bugarskih glasova) vuče korijene od istoimenog kompilacijskog albuma iz 1975. koji je priredio švicarski etnomuzikolog i producent Marcel Cellier. Cellier, koji je zaslužan i za predstavljanje Gheorghea Zamfira Zapadu, odranije je uspostavio vezu sa Filip om Kutevom, vođom hora bugarske radio-televizije, i puštao njihove snimke u svojim radio emisijima. Neke od pjesama snimio je Cellier, a neke je uzeo iz arhiva Radio Sofije. Album nije doživio komercijalni uspjeh, ali osamdesetih godina, kada raste interes za tzv. "world music" pojavljuje se zapaženo reizdanje ovog albuma na CD-u, a nastavak - album iz 1988. Le Mystère des Voix Bulgares, Volume 2 dobiva nagradu Grammy u kategoriji "Best traditional folk recordings". 

Tri istaknute članice ansambla nastupale su kao Trio Bulgarka i gostovale na albumima Kate Bush. Raspadom komunističkog društvenog uređenja nastaju problemi sa finansiranjem hora i nekad profesionalne pjevačice bivaju prinuđena da rade kao profesorice pjevanja. No kontinuitet nastupa je održan, a nakon dugo vremena srećom pronađena su i sredstva za snimanje ovog izuzetno moderno i raskošno produciranog albuma.



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije