Mario Batković oduševio gledatelje našeg Facecbook kanala

V.A.Z.
Mario Batković oduševio gledatelje našeg Facecbook kanala
/ Mario Batković
Gost u emisji "Četvrtkom o kulturi" bio je Mario Batković, virtuoz na harmonici, Bosanac kojim se ponose Švicarci

 Živi u Bernu, koncertira po cijeloj Evropi, a rodom je iz Banje Luke. Kao mnogi pripadnici svoje generacije, odrastao je i školovao se u dijaspori. 

Mario Batković danas je uspješan harmonikaš koji, zahvaljujući osobenom stilu, često gostuje na internacionalnim festivalima. 

U Sarajevo je stigao kao sudionik obilježavanja jubileja 20. godina razvojne suradnje između Švicarske i BiH. Švicarci se ponose ovim umjetnikom i to je razlog zašto su ga odabrali kao svog predstavnika.

U današnjoj emisji pričao je tome kako je još kao dječak dobio prvu harmoniju na kojoj je učio svirati pjesme po sluhu. Dalje se školovao kod najboljih profesora, kako bi dostigao nivo da se harmonikom može izražavati.

Svi koji su se sinoć našli na platou ispred Historijskog muzeja imali su ga priliku čuti kako svira solo, svoje sopstvene kompozicije, ali i sa grupom Sikter na svojevrsnom jam sessionu.

Govoreći o svom muzičkom stilu, ne želi se svrstavati ni u kakve žanrove. Nećemo pogriješiti ukoliko kažemo da u  njegovom izrazu ima klasike, baroka, savremene muzike, minimalizma, eksperimenta, jazza i rocka. 

Saznali smo da je ovaj umjetnik upravo potpisao ugovor s diskografom iz Velike Britanije koji zastupa i bend Portishead. 

U današnjoj emisji omogućili smo pratiteljima naše Facebook stranice da putem video streama zavire u studio Radio Sarajeva i poslušaju Marija uživo kako izvodi jednu svoju kompoziciju. 

Pljuštali su lajkovi, pogledate i poslušajte: 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije