Joseph Guntern: Dvadeset godina Švicarskog programa saradnje u BiH

Radiosarajevo.ba
Joseph Guntern: Dvadeset godina Švicarskog programa saradnje u BiH
Od 1996. godine traje suradnja između Švicarske i Bosne i Hercegovine, a upravo ove sedmice ozvaničit će se dvadeset godina ovih uspješnih odnosa.

Za to vrijeme, Švicarska je investirala preko milijardu konvertibilnih maraka u obnovu i razvoj naše zemlje.

Obnova zemlje nakon rata, deminiranje, povratak izbjeglica, pristup pravdi, razvijanje tržišta rada, osposobljavanje mladih i razvoj poduzetništva, bolja zdravstvena zaštita, zaštita pitke vode i kulturni razvoj - samo su neka od područja na kojima se odvijala suradnja 

Švicarska ima dosta toga zajedničkog sa BiH, pogotovo kada je u pitanju decentralizacija vlasti, ali i jednu razliku - to je zemlja u kojoj već 200 godina nema ratova. Zato Švicarska svoja ulaganja u mir i poslijeratni razvoj BiH vidi kao svijetli i uspješni primjer svoje međunarodne suradnje.

Ovom prilikom produciran je i polusatni film koji dokumentira najsvjetlije primjere ulaganja Švicarske u razvoj BiH. Film će se moći pogledati na događaju koji će se održati u četvrtak 2. juna od 13.00 do 18.00 u Domu mladih, gdje se očekuje i panel-diskusija, te otvaranje izložbe. 

Možda najpozvanija osoba koja može o ovome govoriti jeste gospodin Joseph Guntern, direktor za suradnju pri Ambasadi Švicarske u BiH, doajen diplomatskih odnosa između ove dvije zemlje koji je u BiH došao neposredno nakon rata. 

Razgovarala: Vesna Andree Zaimović, Radiosarajevo.ba

"Došao sam u BiH prije dvadeset godina i gledao sam razvoj zemlje u svim aspektima. Za mene je ovo moj dom, veoma mi je stalo do napretka Bosne i Hercegovine. Ovaj jubilej dešava se tri mjeseca prije nego što treba da idem u penziju, stoga mi je drago što svoju misiju zaključujem na ovaj način.

Film koji smo uradili povodom ove dvadesetogodišnjice prikazuje samo po jedan svijetli primjer iz svake oblasti u kojima smo djelovali, a ima ih mnogo. To mogu ilustrirati i brojke - recimo, u projektu zaštite pitke vode nakon poplava na sjeveru BiH uložili smo deset miliona švicarskih franaka, a time smo potaknuli i ostala međunarodna ulaganja, kojih je ukupno bilo 70 miliona eura. Ili, recimo, projekt unapređenja općina. Investirali smo u razvoj 40 općina i potaknuli promjene u njima. Sada i druge općine žele primijeniti isto, iz čega možemo zaključiti koliki je utjecaj", objašnjava gospodin Guntern. 

Decentralizacija vlasti je jedan od ključnih koncepata koji se promovira i unapređuje kroz projekte suradnje. Pitamo našeg sugovornika zašto je proces decentralizacije toliko važan, ne samo u političkom već i u društvenom smislu.

"Možemo reći da je naša zemlja rođena kao decentralizirana, iako sada ipak malo više centralizirana. Mislim da demokratija ne može funkcionirati ukoliko se ne omogući jačanje lokalnih zajednica. Ne samo u smislu jačanja vlasti, već i u uspostavljanju većeg stupnja transparentnosti i odgovornosti lokalnih vlasti. Ne mogu se samo s jedne pozicije vlasti donositi odluke, a onda od građana očekivati da se ponašaju u skladu s njima. Građani moraju biti dio tog procesa. Ako želite imati odgovorne građane, trebate im omogućiti sudjelovanje u vlasti. To je naše iskustvo iz Švicarske kada je decentralizacija u pitanju".

Ali to zahtijeva dugoročna ulaganja i u podizanje stepena odgovornosti građana, jer ovi procesi se ne mogu desiti preko noći, primjećujemo, na što gospodin Guntern kaže:

"Često kažem da to zahtijeva promjenu svijesti: iz onog stadija kada se građani određenih općina osjećaju kao 'primaoci' i očekuju vlasti da nešto urade, u stadij da građani imaju vlast u svojim rukama i mogu utjecati na odluke. Građenje takve svijesti počinje još u školi. Sreća je pa u Bosni i Hercegovini već postoji struktura koja seže još iz vremena bivše Jugoslavije, a ogleda se kroz dobro razvijenu mrežu mjesnih zajednica. To su mali lokalni organizmi - jezgra učešća građana u procesima vlasti i to treba podsticati. Upravo smo započeli projekt u suradnji sa UNDP-jem kroz koji osnažujemo mjesne zajednice, jer zaista vjerujemo da one treba da budu prva stepenica sudjelovanja građana u decentralizaciji vlasti", naglašava naš sugovornik.

Tri su glavna područja razvojnih projekata Švicarske u BiH. Osim unapređenja lokalnih zajednica, važno područje je i zdravstvo, u šta je uključeno preko 70 lokalnih domova zdravlja. Treće veliko područje je ekonomski razvoj i zapošljavanje, o čemu švicarski diplomata kaže:

"Kroz ovo mi direktno targetiramo mlade ljude kako bi ostali u BiH, pronašli odgovarajuće i dostojanstvene poslove i zasnovali svoje obitelji ovdje. Dajemo im šansu da se obuče, da steknu vještine koje su konkurentne na tržištu rada. S druge strane, podstičemo razvijanje tržišta rada kroz tražene i bolje plaćene poslove. Kroz IT sektor, turizam ili agrikulturu, želimo osposobiti mlade ljude da sami stvaraju poslovne prilike. Stvaranje bolje poslovne klime je takođe za nas važno, jer investitori će doći ukoliko proces pokretanja posla bude jednostavniji, prilagođeniji, efikasniji, a birokracija manje komplicirana". 

S obzirom na to da gospodin Guntern odlazi u penziju, pitamo ga da li će se vraćati u BiH.

"Naravno, kao što sam rekao na početku, ovdje se osjećam kao kod kuće. Siguran sam da ću najmanje dva ili tri puta dolaziti u BiH, jer sam navikao na ovu zemlju i ovdje se osjećam dobro", zaključuje. 

Podsjećamo, u sklopu obilježavanja 20 godina Švicarskog programa suradnje u BiH, u četvrtak će biti održan koncert grupe Divanhana i virtuoza na harmonici Marija Batkovića, porijeklom iz BiH. Ulaz na ovaj koncert je besplatan, a pozvani ste da prilikom ulaza date dobrovoljni prilog za udruženje Pomozi.ba. 

Koncert će se održati u četvrtak 2. juna s početkom u 20.30, u Domu mladih. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije