MMF odobrio kredit od 550 miliona eura za BiH

Radiosarajevo.ba
MMF odobrio kredit od 550 miliona eura za BiH
Arhiv / Ilustracija
Misija MMF-a u Bosni i Hercegovini saopćila je danas da je sa BiH postignut načelni dogovor o novom kreditu u iznosu od 550 miliona eura.

Misija MMF-a pod vodstvom Nadeema Ilahija razgovarala je predstavnicima bh. vlasti o ekonomskom programu koji bi mogao dobiti njihovu podršku, stoji u saopćenju.

"Osoblje MMF-a i predstavnici vlasti u BiH su postigli sporazum, koji podliježe odobrenju Uprave i Izvršnog odbora, o ekonomskom programu koji može dobiti podršku u vidu 36-mjesečnog Proširenog aranžmana u iznosu 443,04 miliona SDR (oko 550 miliona eura, odnosno 262 posto kvote)", rekao je Ilahi.

Očekuje se da će Odbor razmatrati odobravanje aranžmana u julu, nakon što se tokom narednih sedmica provede niz mjera.

Izvještaj MMF-a

Ekonomija pokazuje značajnije znakove oporavka. Očekuje se da će rast ove godine dostići stopu od 3,0 posto. Inflacija je ostala niska, što je uglavnom odraz niske inflacije u eurozoni, koja se prenosi u BiH zahvaljujući aranžmanu valutnog odbora. Vanjski i unutrašnji debalansi su se posljednjih godina postepeno smanjili. Iako je sektor bankarstva likvidan i adekvatno kapitaliziran na agregatnom nivou, neke osjetljivosti su i dalje prisutne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije