Rusija i većina zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza ostat će u recesiji i 2016. godine

Anadolija
Rusija i većina zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza ostat će u recesiji i 2016. godine
FOTO: EPA / Ilustracija
Međunarodni monetarni fond (MMF) je saopćio da će Rusija i većina njenih susjeda ostati u recesiji 2016. godine.

U najnovijem izvještaju za centralnu, istočnu i jugoistočnu Evropu (CESEE), navodi se da uspon populističkih partija u pojedinim državama, slab rast globalne ekonomije i starenje populacije otežavaju ekonomsku situaciju.

MMF je naveo da će rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u regionu centralne Evrope, od Poljske do Turske, ostati na zdravim osnovama u rasponu od 3 do 4 posto u ovoj godini, dok će, kako se navodi, Rusija i većina njenih susjeda, zemalja bišeg Sovjetskog Saveza, ostati u recesiji.

"Iako je primjetan snažan ciklični oporavak u zemljama srednjoistočne i jugoistočne Europe (CESEE), rizici su porasli. Najveća kočnica po rast tog regiona bi mogla biti stagnacija eurozone, koja je najveći trgovinski partner za većinu zemalja iz regiona CESEE", navodi se u izvještaju MMF-a.

MMF je istovremeno upozorio i da potencijalna stagnacija eurozone i promjena ekonomskih politika uzrokuju da perspektive centralne Evrope budu još neizvjesnije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije