Maison Coco muzički vikend: New wave na Radiju Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Maison Coco muzički vikend: New wave na Radiju Sarajevo
I ovog vikenda, u saradnji sa artisan pekarom Maison Coco, donosimo vam tematski muzički vikend uz koji će mnogi uživati.

Princip je sljedeći: na početku svakog sata, od 10h ujutro do 21h uvečer, u periodima po 15-20 minuta, na talasima Radija Sarajevo slušamo pjesme najpoznatijih predstavnika muzičkog pokreta s kraja 70-ih i tokom 80-ih godina, koji je nazvan New wave / Novi val.

New wave je žanr rock muzike povezan sa punk rockom 70-ih godina. Distanciran od bluesa i rock and rolla, kreira pop zvuk sa elementima disco, mod i elektronske muzike. U početku je bio jako sličan punk rocku ali je kasnije postao poseban žanr. Iz njega su kasnije nastali podžanrovi i fuzije a jedan od njih je i synth-pop. Kompleksnija muzika i tekstovi su zajedničke karakteristike New wave-a kao i upotreba sintisajzera, elektronske produkcije, raznolikost i pridavanje velikog značaja stajlingu i umjetnosti.

Jedan od značajnijih trendova 80-ih je bio jako promoviran na MTV-u (prvi muzički video prikazan na MTV-u je “Video Killed the Radio Star“) te je popularnost nekolicine bendova New wave-a pripisana upravo tom muzičkom kanalu. Krajem 80-ih razlike između New wave-a i drugih muzičkih žanrova postaju sve manje a tokom godina pojavljivali su se novi sastavi koji su funkcionisali pod uticajem Post-punka New wave-a (Strokes, Interpol, Franz Ferdinand i The Killers) te su označavani kao “new wave of new wave“.

New Order, Simple Minds, Talking Heads, The Cure, The Police, Depeche Mode, Duran Duran, Blondie, Roxy Music, The B-52's, Eurythmics su samo neki od bendova koje ćemo slušati ovog vikenda.

New wave Vikend na Radiju Sarajevo vam poklanja artisan pekara Maison Coco u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije