Maison Coco muzički vikend: Funk legende na Radiju Sarajevo

Dino Ćatović
Maison Coco muzički vikend: Funk legende na Radiju Sarajevo
FOTO: Arhiv / James Brown

I ovog vikenda, u suradnji s artisan pekarom Maison Coco, donosimo vam tematski muzički vikend uz koji će mnogi uživati. 

Princip je sljedeći: na početku svakog sata od 10,00 ujutro do 21,00 uvečer, u blokovima od po 15-20 minuta, slušamo pjesme najpoznatijih izvođača funk muzike.

Funk je muzički žanr koji ima svoje korijene u soul muzici, jazzu, rhythm and bluesu (R&B) , a pojavio se sredinom 60-h godina. Tada su afroamerički muzičari počeli svirati ovu muziku pogodnu za ples, u kojoj se veći akcenat daje na ritam u odnosu na melodiju. Prepoznatljivi funk zvuk daje sinkopirani ritam, istaknuti zvuk električne bas gitare, solo gitara koje više daje ritam, a manje svira solo dionice, a česta je i upotreba duvačke sekcije. Zbog svog zaraznog ritma funk je postao i kamen temeljac disco muzike, koja se pojavila nekoliko godina kasnije.

Osim velikih svjetskih imena funk muzike kao što su James Brown, Sly and the Family Stone, Parliament Funkadelic, Kool & The Gang, Rick James, Curtis Mayfiled, Prince, Rufus & Chaka KhanLabelle...ovaj muzički vikend na našem radiju slušat ćemo i izvođače sa naših prostora kao što su Dino Dvornik, Oliver Mandić i Sikter.

Vikend sa funk legendama na Radiju Sarajevo vam poklanja Artisan pekara Maison Coco u Sarajevu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije