Jovanotti na Radio Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Jovanotti na Radio Sarajevu
0 / Jovanotti

Najveće hitove i novi album Jovanottija slušamo ovoga vikenda na Radio SarajevuJovanotti, pravog imena Lorenzo Cherubini, rođen je 1966. u Rimu i poznati je italijanski reper i kantautor.

Lorenzo Cherubini prijavio se na audiciju s bendom "I Giovanotti", ali producent se zainteresirao samo za njega, te se odlučio za talijansko-američko ime "Joe Vanotti", prije nego je riječi spojio u svoj slavni nadimak "Jovanotti".

Muzičku karijeru započeo je kao DJ u diskotekama i na radio-stanicama. Prvi album "Jovanotti for President" objavio je 1988. godine, a album kao i nekoliko sljedećih, karakterizira mješavina hip hopa, rapa i disco muzike. Početkom 1990-ih Jovanotti je postupno prilazio funk, world music i ska utjecajima i klasičnim aranžmanima.

Album "Lorenzo 1994" i posebno singlovi Penso positivo i Serenata rap, najava su novog stila i društveno-političkog angažmana. Iako je većina Jovanottijevih pjesama na talijanskom, objavio je i album najvećih hitova na španskom jeziku. Jovanotti se pojavljuje i na nizu međunarodnih kompilacija i događaja, među kojima se ističu Red Hot + Rhapsody, tribute Georgeu Gershwinu iz 1998. na kojoj pjeva "I Got Rhythm", i jedan od humanitarnih koncerata Luciana Pavarottija iz 1996. godine. Bio je i na svečanom otvaranju Pavarotti muzičkog centra u Mostaru, zajedno sa Pavarottijem i Bonom, s kojim je također veliki prijatelj.

Kao uvjereni pacifist, često je sudjelovao u radu organizacija kao Make Poverty History, Amnesty International, i nastupao u događajima posvećenim otpisu duga zemalja trećeg svijeta kao Global Call to Action Against Poverty.

Novi album Jova Beach Party objavio je ovoga ljeta, a istog naziva je i njegova turneja po 15 poznatih italijanskih plaža i ljetovališta, koja istovremeno služi i kao akcija za očuvanje plaža i prirode.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije