Joan Baez na Radiju Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Joan Baez na Radiju Sarajevo
Legendarna Joan Baez nastupa u Sarajevu 31.3. u sali Bosanskog kulturnog centra što je povod da ovaj muzički vikend posvetimo toj čuvenoj pjevačici, kantautorici i aktivistkinji.

Nedavno je objavila novi album Whistle Down the Wind, prvi nakon Day After Tomorrow iz 2008. godine. U toku svoje 60 godina duge karijere Joan Baez je publiku oduševljavala svojim glasom u izvedbama originalne mješavine folka, pop-rocka, countryja i gospela. Rođena je i odrastala u New Yorku, a zbog očevog posla sa 17 godina seli u Massachusetts, tadašnji centar folk muzike. Počinje pohađati Boston University i nastupati po klubovima. Nastup na 1959. Newport Folk Festival doprinosi potpisu ugovora sa Vanguard Records i 1960. objavljuje svoj prvi album.

Već njen drugi album Joan Baez, Vol. 2 (1961) postaje "zlatan". U ranom dijelu karijere držala se tradicionalnog repertoara i potpomogla karijeru tada nepoznatog Boba Dylana. Sredinom 60-h počinjeti koristiti zvuk većeg orkestra za svoje albume, a krajem 60-h snima i albume u Nashvilleu. 1971. snima pjesmu gupe The Band - The Night They Drove Old Dixie Down - koja postaje top 10 hit u USA. Već u mladosti, kada je koračala u protestnim marševima sa Martinom Lutherom Kingom, počinje i njen aktivizam.

Za svoje brojne akcije 2015. dobiva nagradu Amnesty Internationala za izniman doprinos borbi za ljudska prava, a 2017. je primljena u Rock and Roll Hall of FameJoan Baez je prva velika zvijezda koja je posjetila opkoljeno Sarajevo i u aprilu 1993. u dvorani Kina Imperijal održala je dva humanitarna koncerta u znak podrške Sarajlijama. U Sarajevo se vratila u julu 2008. godine kada je nastupila u okviru Baščaršijskih noći. Turneja nazvana Fare thee well... Tour 2018, u okviru koje nastupa i u BKC-u, najavljena je kao njena oproštajna turneja, a na novom albumu Whistle Down the Wind nalaze se i pjesme autora kao što su Tom Waits, Mary Chapin Carpenter, Josh Ritter...

Vikend sa Joan Baez na Radiju Sarajevo poklanja vam Artisan pekara Maison Coco u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije